Научници на дну Пацифика пронашли "пут за Атлантиду"

ГС
Foto: Илустрација

Поморски научници на истраживачком броду Nautilus открили су исушено корито језера које изгледа као "пут од жуте цигле", а научнике је инспирисано да га опишу и као "пут до Атлантиде".

Откриће је резултат истраживања подводних планина које су формиране вулканском активношћу на подручју названом гребен Lili'uokalani у Пацифику, а који је дио заштићеног подручја под називом  Papahānaumokuakea Marine National Monument (PMNM). За истраживања тим научника користи возило на даљинско управљање.
ПМНМ се налази сјеверозападно од Хавајских острва и обухвата 1.510.000 квадратних километара укључујући десет острва. E/V Nautilus је провео већи дио протеклог мјесеца у истраживању овог подручја проучавајући геолошке и биолоште системе подморских планина.

Видео објављен на Јутјубу приказује тренутак истраживања "пута за Атлантиду".

Иако формација подсјећа на пут направљен од цигле, то је заправо узорак пукотина у морском дну који је резултат "праисторијске активне вулканске геологије".

Пукотине су посљедица "стреса изазваног загријавањем и хлађењем усљед вишеструких ерупција на гребену".

Брод Наутилус користи непрофитна организација Ocean Exploration Trust која је посвећена истраживању океана, преноси Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана