НАСА: Земља задржава алармантну количину топлоте

Танјуг
НАСА: Земља задржава алармантну количину топлоте

Земљина “енергетска неравнотежа” удвостручила се од 2005. године због задржавања невиђене количине топлоте, и веома је алармантно, саопштила је НАСА.

Појам “Енергетска неравнотежа” односи се на разлику између тога колико Земљине атмосфере и површине апсорбује Сунечеву енергију у поређењу са колико “термалног инфрацрвеног зрачења” одбија назад у свемир, пише Гардијан.

Научници су утврдили да постоји енергетска неравнотежа, упоређивањем података сателитских сензора - који прате колико енергије улази и излази из Земљиног система - и података океанских пловака.

Овај систем прикупљања података, који се прошире широм свијета, омогућава “тачну процјену брзине загријавања свјетских океана”.

Будући да око 90 одсто вишка енергије иде у океан због неравнотеже, подаци сателитских сензора требало би да одговарају промјенама температуре у океанима.

“Два врло независна начина којима се могу сагледати промјене у енергетском дисбалансу Земље су заиста у добром споразуму и оба нам показују овај феномен који није само инструментални артефакт”, рекао је Норман Лоеб, водећи аутор студије.

Повећање емисије гасова стаклене баште задржавају топлоту у Земљиној атмосфери, задржавајући зрачење које би се иначе преселило у свемир. Ово загријевање подстиче и друге промјене, укључујући отапање леда и снијега.

Повећање водене паре и промјене облака могу додатно погоршати ово загријавање, рекла је НАСА.

Студија је открила да је ово удвостручавање резултат дјелимично повећања гасова стаклене баште и водене паре, као и смањења облака и леда.

Истраживачи су такође рекли да је “природни” помак у Тихом океану из хладне у топлу фазу вјероватно имао значајну улогу у појачавању ове енергетске равнотеже.

Лоеб каже да је вјероватно у питању комбинација антропогеног форсирања и унутрашње промјенљивости , и да током овог периода обоје узрокују загријавање што доводи до прилично велике промјене у енергетском дисбалансу Земље.

“Није могуће са сигурношћу предвидјети како би могле изгледати наредне деценије за равнотежу енергетског буџета Земље”, додао је Лоеб.

Студија је утврдила да, уколико се стопа усвајања топлоте не успори, треба очекивати веће промјене климе.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана