НАСА пронашла доказ о животу који је некад постојао на Марсу?

телеграф
Foto: наса

Најновије откриће НАСА Куриосити ровера доноси вијести о занимљивим траговима угљеника које нисмо очекивали да ћемо видјети на Марсу.

Након анализе узорака стијена које је вратио ровер, НАСА је објавила да је неколико узорака богато типом угљеника који видимо и на Земљи. Ови трагови се, тврди НАСА, најчешће повезују са биолошким процесима, који би могли да значе да је живот на Марсу некада постојао.

Наравно, као и многи претходни узорци са Црвене планете, ови нови са собом доносе додатна питања. Треба напоменути да постојање овог типа угљеника на Марсу није нужно доказ древног живота, иако нова студија тврди да би то могао бити веома добар доказ. Међутим, присуство овог типа угљеника могло би бити резултат интеракције између угљен-диоксида и ултраљубичастог свјетла.

Поред тога, то би могли бити остаци угљеника који су остали иза великог космичког догађаја који се догодио прије милион година.

"Проналазимо ствари на Марсу које су нам неизмјерно занимљиве. Али, ипак, треба нам више доказа да бисмо могли да кажемо да смо идентификовали живот", рекао је Пол Махафи, бивши истраживач у Цуриоситy тиму у саопштењу на НАСА сајту.

Махафи је такође нагласио да тим који стоји иза Куриосити ровера разматра и друге могућности иза трагова угљеника који су откривени у узорцима. Научници су објавили своју студију у научном журналу  Proceedings of the National Academy of Sciences раније ове године.

Веома је лако погледати податке из ових узорака и рец́и да смо пронашли доказ живота. Међутим, није све баш тако једноставно.

"Најтежа ствар је напустити пристрасност према Земљи и заиста покушати да уђемо у основе хемије, физике и еколошких процеса на Марсу", рекла је Џенифер Л. Ајгенброде, астробиолог из НАСА.

Ајгенброде каже да морају заиста отворити свој ум и размишљати изван традиционалних оквира. Када у томе успију, заиста ће моћи да декодирају све податке које откривају на Марсу. Ако то не учине, сасвим је извијесно да би могли погрешно да протумаче податке које добијају од узорака Куриосити ровера.

То би, заузврат, могло да уништи све будуће мисије на Црвеној планети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана