Највећи ледени бријег на свијету плови према екватору

ГС
Foto: Наса

Ледени бријег је двоструко већи од Лондона, највећи је на планети те би се ускоро могао наћи на убрзаном курсу према евентуалном нестанку након што је полако "лутао" око Антарктика дуже од годину дана те се једва топио, показали су нови сателитски снимци.

Према Националном центру за лед (USNIC), ледени бријег је дуг 135 и широк 26 километара. Снимци НАСА-иног сателита Тера су начињени МОДИС-ом (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) јасно приказују бријег који има дугуљаст облик те се разликује од леда у Јужном океану даље јужно.

У мају 2021. године се "матични" ледени бријег А-76 одвојио од ледене полице Роне на Антарктику. Био је то највећи ледени бријег на свијету у то вријеме, али је изгубио своју титулу након што се раздвојио на три дијела за мање од мјесец дана. Највећи од тих фрагмената је управо А-76А, који тренутно плута у пролазу Драке. Овај пролаз је узбуркана водена површина између рта Хорн у Јужној Америци и Јужних Шетландских острва на Антактику.

Ледене бријегове често на исток "тјера" снажна антарктичка циркумполарна струја док се крећу сјеверно Дракеовим пролазом.

Одатле ледени бријегови често крену сјеверно према екватору, гдје се брзо топе у топлијим водама, а то је и судбина леденог бријега А-76А.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана