“Најшири” авион на свијету успјешно обавио други тестни лет

ГС
“Најшири” авион на свијету успјешно обавио други тестни лет

Компанија Стратолаунч, коју је основао покојни суоснивач Мајкрософта Пол Ален, успјешно је обавила други тестни лет авиона Рок. Био је то први лет под новим власништвом, двије године након што је први пут полетио.

“Лет је био изузетно успјешан. Постигли смо све што смо жељели, није било аномалија и веома смо задовољни стањем авиона након слијетања”, изјавио је званичник компаније Стратолаунч Закари Кревер.

Авион је достигао висину од четири километра изнад пустиње Мохаве у Калифорнији помоћу својих шест мотора. Лет је трајао три сата и 14 минута, а потом је авион слетио у зрачну и свемирску луку Мохаве. Дужина лета је већа у односу на први лет обављен 2019. године. Приликом слијетања је једна страна додирнула писту прије друге.

“Жељели смо провјерити притисак у кабини и тестирати сигурносне системе те нови хардвер”, додао је он.

Распон крила износи нешто више од 117 метара и двоструко је већи у односу на Боинг 747, што значи да је најшири на свијету. Авион је дизајниран да носи Стратолаунч-ову аутономну хиперсоничну летилицу Талон-А у облику авиона с ракетним погоном дужине 8,53 и ширине 4,26 метара. Ова летилица ће послужити за хиперсонична тестирања која намјерава обавити америчко министарство одбране.

Талон-А ће активирати свој ракетни мотор на течно гориво и полетити високо у Земљину атмосферу. Бит ће то хиперсонични лет који ће трајати 60 секунди, а потом ће летјелица самостално слетјети на писту.

Током другог тестног лета авиона Талон-А није кориштен.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана