“Najširi” avion na svijetu uspješno obavio drugi testni let

GS
“Najširi” avion na svijetu uspješno obavio drugi testni let

Kompanija Stratolaunč, koju je osnovao pokojni suosnivač Majkrosofta Pol Alen, uspješno je obavila drugi testni let aviona Rok. Bio je to prvi let pod novim vlasništvom, dvije godine nakon što je prvi put poletio.

“Let je bio izuzetno uspješan. Postigli smo sve što smo željeli, nije bilo anomalija i veoma smo zadovoljni stanjem aviona nakon slijetanja”, izjavio je zvaničnik kompanije Stratolaunč Zakari Krever.

Avion je dostigao visinu od četiri kilometra iznad pustinje Mohave u Kaliforniji pomoću svojih šest motora. Let je trajao tri sata i 14 minuta, a potom je avion sletio u zračnu i svemirsku luku Mohave. Dužina leta je veća u odnosu na prvi let obavljen 2019. godine. Prilikom slijetanja je jedna strana dodirnula pistu prije druge.

“Željeli smo provjeriti pritisak u kabini i testirati sigurnosne sisteme te novi hardver”, dodao je on.

Raspon krila iznosi nešto više od 117 metara i dvostruko je veći u odnosu na Boing 747, što znači da je najširi na svijetu. Avion je dizajniran da nosi Stratolaunč-ovu autonomnu hipersoničnu letilicu Talon-A u obliku aviona s raketnim pogonom dužine 8,53 i širine 4,26 metara. Ova letilica će poslužiti za hipersonična testiranja koja namjerava obaviti američko ministarstvo odbrane.

Talon-A će aktivirati svoj raketni motor na tečno gorivo i poletiti visoko u Zemljinu atmosferu. Bit će to hipersonični let koji će trajati 60 sekundi, a potom će letjelica samostalno sletjeti na pistu.

Tokom drugog testnog leta aviona Talon-A nije korišten.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana