На листи најбољих свјетских научника и 12 академика из Србије

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- На листи најбољих свјетских научника за 2019. годину, коју је објавила група истраживача са америчког Универзитета Стенфорд, налази се и 49 научника из научних институција Србије, међу којима је 12 чланова Српске академије наука и уметности (САНУ).

Међу најбоље рангираним истраживачима из Србије су чланови САНУ - Иван Гутман, Душан Теодоровић, Владимир Костић, Теодор Атанацковић, Никола Коњевић, Дејан Поповић, Слободан Вукосавић, Славко Ментус, Зоран Љ. Петровић, Велимир Радмиловић, Влада Вељковић и Антоније Ђорђевић, саопштено је из САНУ.

На листи, која је објављена другу годину заредом и представља једну од најсвеобухватнијих анализа научних резултата је и неколико истраживача који раде на институтима под окриљем САНУ.

На листи се налази научници из свих дисциплина, класификовани у 22 научне области и 176 под-области, док су подаци о радовима и цитираности узети из индексне базе "Скопус" /СЦОПУС/.

Првобитна листа је обухватала 100.000 најбоље рангираних научника свијета, а њима су придодати и аутори радова који су најбољи у свакој од под-области.

Успјех овдашњих истраживача утолико је већи што се процјењује да се данас научним радом бави близу 7.000.000 људи, навела је САНУ на свом сајту.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана