Na listi najboljih svjetskih naučnika i 12 akademika iz Srbije

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Na listi najboljih svjetskih naučnika za 2019. godinu, koju je objavila grupa istraživača sa američkog Univerziteta Stenford, nalazi se i 49 naučnika iz naučnih institucija Srbije, među kojima je 12 članova Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Među najbolje rangiranim istraživačima iz Srbije su članovi SANU - Ivan Gutman, Dušan Teodorović, Vladimir Kostić, Teodor Atanacković, Nikola Konjević, Dejan Popović, Slobodan Vukosavić, Slavko Mentus, Zoran Lj. Petrović, Velimir Radmilović, Vlada Veljković i Antonije Đorđević, saopšteno je iz SANU.

Na listi, koja je objavljena drugu godinu zaredom i predstavlja jednu od najsveobuhvatnijih analiza naučnih rezultata je i nekoliko istraživača koji rade na institutima pod okriljem SANU.

Na listi se nalazi naučnici iz svih disciplina, klasifikovani u 22 naučne oblasti i 176 pod-oblasti, dok su podaci o radovima i citiranosti uzeti iz indeksne baze "Skopus" /SCOPUS/.

Prvobitna lista je obuhvatala 100.000 najbolje rangiranih naučnika svijeta, a njima su pridodati i autori radova koji su najbolji u svakoj od pod-oblasti.

Uspjeh ovdašnjih istraživača utoliko je veći što se procjenjuje da se danas naučnim radom bavi blizu 7.000.000 ljudi, navela je SANU na svom sajtu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana