Може ли човјек трајно да се настани на Мјесецу? НАСА мисли - ДА!

B92
 Може ли човјек трајно да се настани на Мјесецу? НАСА мисли - ДА!
Може ли човјек трајно да се настани на Мјесецу? НАСА мисли - ДА!

Научници се све више труде да створе услове како би човјек у скорије вријеме могао да буде на Мјесецу.

У прилог томе иде и информација да научници користе резултате два експеримента извршена на Међународној свемирској станици (МСС) како би развили формулу за прављење бетона на Мјесецу какав би био потребан за изградњу трајне базе за људе, саопштено је из америчке Националне ваздухопловне и свемирске администрације (НАСА).

У саопштењу се наводи да ће људима, након што направе трајну базу на Мјесецу, бити потребан чврст материјал који ће моћи да издржи ударе соларне радијације и метеорита. Научници из Насе истичу да је највјероватније да ће то бити бетон.

Главни истраживач у оба експеримента на МСС Александра Радлинска изјавила је да је истраживање фокусирано на цементну пасту која би држала заједно бетонску смјесу.

“Желимо да знамо шта расте унутар бетона базираног на цементу када нема процеса који изазива Земљина тежа, као што је седиментација”, истакла је Радлинска.

Наса је објаснила да се, уколико се вода дода цементу, дешавају комплексне промјене у структури молекула, током којих се стварају мале кристалне структуре које се међусобно везују, преноси Спутњик.

У саопштењу се додаје да је однос воде и цемента кључан за процес ефикасног комбиновања састојака бетона, као и за одређивање снаге и издржљивости готовог бетона.

Научници морају да установе да ли ће однос ових састојака бити другачији на Мјесецу, гдје је гравитација шест пута слабија него на Земљи.

Истраживање је спроведено услијед извјештаја о томе да су САД саопштиле план успостављања трајног присуства на Мјесецу до 2028. године.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана