Лијек против HIV-а дјелује на мајмуне, хоће ли и на људе?

Агенције
Лијек против HIV-а дјелује на мајмуне, хоће ли и на људе?

Код мајмуна врсте рхесус мацацус нова вакцина успјела је да спријечи инфекцију HIV-а, мајмунске иначице људскога вируса хумане имунодефицијенције, односно HIV-а. Француски и кинески истраживачи открили су нову формулу која сузбија имунолошку реакцију тијела на ту болест.

Традиционални лијекови дјеловали су на начин да се имунолошка реакција појача, а нова вакцина спрјечава препознавање станица HIV-а као станица непријатеља, пише Нам.

Вирус HIV-а у човјековом тијелу размножава се управо помоћу ћелија имуног система које га нападају. Нова вакцина омогућава да се вирус у тијелу препозна, али спрјечава имунолошку реакцију.

Одбрамбене ћелије га не нападају, па се вирус не може размножавати.За сада се планирају два почетна истраживања на људима.

Код оних који нису заражени вирусом, покушаће се утврдити изазива ли вакцина исту потискујућу имунолошку реакцију. Заражени ће пацијенти примати вакцину шест мјесеци, а буде ли тијело дјеловало као и код мајмуна, досадашња ће се терапија у потпуности замијенити новом.

Нова вакцина може се узимати орално, али научници упозоравају да не постоји гаранција да ће  људи исто дјеловати на вакцину као мајмуни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана