Кинески археолози пронашли подземни лавиринт из пакла

GS
Foto: AO

Кинески археолози су открили подземни "бункер" у којем су јапански научници прије и током Другог свјетског рата спроводили бруталне експерименте на људима, пише Business Insider.

Вјерује се да је Јединица 731 Јапанске империјалне војске постројење код града Анде у Кини између 1935. и 1945. користила за експерименте на људима.

Јапански научници су затворенике излагали патогенима и потом их сецирали како би утврдили како утичу на људско тијело. Медији пишу да је Јапанска империјална војска стечена открића користила за ширење тифусне грознице, колере и куге по Кини.

Озлоглашена јединица је вршила експерименте на мушкарцима, женама и дјеци те убила хиљаде људи.

Истраживање које је у мају објављено у часопису Norten Kulural Pelics могло би да пружи нове доказе о ратним злочинима.

"Истраживање показује колико су страхоте које је Јединица 731 починила утицале на напоре свjетске заједнице да спречи употребу биолошког оружја", рекли су истраживачи из Института за културалне старине и археологију у провинцији Хеилонгјианг.

Археолози су након што су 2019. покренули истрагу утврдили да је подземно постројење садржавало неколико повезаних тунела и комора. У истраживању су користили геофизичка истраживања, бушења и ископавања. Научници још увијек нису ушли у бункере, али је сондирање открило детаље о подземним структурама.

Кластер бункера у облику слова "У" откривен је на дубини од 154 центиметра испод површине земље. Откривена је и округла соба за коју археолози мисле да је коришћена за проматрање и сецирање људи који су изложени патогенима и хемијским агенсима. Научници су рекли да је њихово знање о подземном постројењу још увијек прелиминарно те да ће се морати одрадити још испитивања како би се утврдиле везе између структура.

Већина зграда на површини земље у Анди уништено је 1945. године како би се избрисали докази о експериментима, међутим подземне структуре су још увијек читаве.

Постројења су се градила под земљом како би се активности које су се у њима предузимале могле сакрити од знатижељних очију. Под земљом се налазе бараке, купељи и мензе.

Совјети су ухапсили неке научнице који су били дио Јединице 731 те им 1949. у Хабаровску судили за ратне злочине. Чланови јединице који су ухапшени у Сједињеним Америчким Државама добили су имунитет у замјену за своја сазнања, преноси Business Insider

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана