Kineski arheolozi pronašli podzemni lavirint iz pakla

GS
Foto: AO

Kineski arheolozi su otkrili podzemni "bunker" u kojem su japanski naučnici prije i tokom Drugog svjetskog rata sprovodili brutalne eksperimente na ljudima, piše Business Insider.

Vjeruje se da je Jedinica 731 Japanske imperijalne vojske postrojenje kod grada Ande u Kini između 1935. i 1945. koristila za eksperimente na ljudima.

Japanski naučnici su zatvorenike izlagali patogenima i potom ih secirali kako bi utvrdili kako utiču na ljudsko tijelo. Mediji pišu da je Japanska imperijalna vojska stečena otkrića koristila za širenje tifusne groznice, kolere i kuge po Kini.

Ozloglašena jedinica je vršila eksperimente na muškarcima, ženama i djeci te ubila hiljade ljudi.

Istraživanje koje je u maju objavljeno u časopisu Norten Kulural Pelics moglo bi da pruži nove dokaze o ratnim zločinima.

"Istraživanje pokazuje koliko su strahote koje je Jedinica 731 počinila uticale na napore svjetske zajednice da spreči upotrebu biološkog oružja", rekli su istraživači iz Instituta za kulturalne starine i arheologiju u provinciji Heilongjiang.

Arheolozi su nakon što su 2019. pokrenuli istragu utvrdili da je podzemno postrojenje sadržavalo nekoliko povezanih tunela i komora. U istraživanju su koristili geofizička istraživanja, bušenja i iskopavanja. Naučnici još uvijek nisu ušli u bunkere, ali je sondiranje otkrilo detalje o podzemnim strukturama.

Klaster bunkera u obliku slova "U" otkriven je na dubini od 154 centimetra ispod površine zemlje. Otkrivena je i okrugla soba za koju arheolozi misle da je korišćena za promatranje i seciranje ljudi koji su izloženi patogenima i hemijskim agensima. Naučnici su rekli da je njihovo znanje o podzemnom postrojenju još uvijek preliminarno te da će se morati odraditi još ispitivanja kako bi se utvrdile veze između struktura.

Većina zgrada na površini zemlje u Andi uništeno je 1945. godine kako bi se izbrisali dokazi o eksperimentima, međutim podzemne strukture su još uvijek čitave.

Postrojenja su se gradila pod zemljom kako bi se aktivnosti koje su se u njima preduzimale mogle sakriti od znatiželjnih očiju. Pod zemljom se nalaze barake, kupelji i menze.

Sovjeti su uhapsili neke naučnice koji su bili dio Jedinice 731 te im 1949. u Habarovsku sudili za ratne zločine. Članovi jedinice koji su uhapšeni u Sjedinjenim Američkim Državama dobili su imunitet u zamjenu za svoja saznanja, prenosi Business Insider

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana