Камен величине аутобуса пролијеће близу земље

Срна
Foto: Илустрација

ПАСАДЕНА- Поред Земље ће данас пролетјети астероид величине аутобуса, који су научници примијетили тек прије два дана.

Астероид ће пролетјети близу Земљи, односно приближиће јој се током прелета на свега 90.000 километара, што је око 23 одсто просјечне удаљености између Земље и Мјесеца.

Пуно важнија од тога јесте чињеница да прије само неколико дана нико није ни знао да тај астероид долази.

Очекује се да ће астероид, назван "2022 НФ", сигурно проћи поред наше планете и да неће пасти на Земљу, наводе из Насине лабораторије за млазни погон у Пасадени.

Астрономи су открили тај астероид помоћу података из "Пан-СТАРС-а - система камера и телескопа са сједиштем на Хавајима, чији је примарни циљ откривање објеката близу Земље.

Научници су тек 4. јула идентификовали објекат и израчунали његову приближну величину и путању, процјењујући да је свемирска стијена широка између 5,5 и 12,5 метара.

Због своје мале величине, "2022 НФ" не одговара Насиним критеријима за "потенцијално опасан астероид", који мора бити дугачак најмање 140 метара и проћи унутар 7,5 милиона километара од Земље, да би задовољио тај критериј.

НАСА и друге свемирске агенције помно прате хиљаде објеката који прилазе близу Земље.

Ти објекти ријетко представљају пријетњу, али би се неки велики астероиди могли показати опасним, ако се њихове путање промијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана