Каква је разлика између IQOS уређаја и обичне цигарете? Одговори вас чекају у СЦЦ-у

ГС
Каква је разлика између IQOS уређаја и обичне цигарете? Одговори вас чекају у СЦЦ-у

Како заиста функционише IQOS и колика је разлика између овог уређаја и обичне цигарете?

Одговоре на ова питања у сликовитом приказу можете пронаћи у сарајевском тржном центру СЦЦ-у, гдје је прије неколико дана постављена посебна машина која приказује разлику између IQOS уређаја и цигарета.

IQOS је у протеклих неколико година све популарнији производ на тржишту. Међутим, оно што многи не знају јесте да је први патент технологије за загријавање духана произведен давне 1990. године. Првих неколико модела није остварило толику популарност, али су научници наставили радити како би унаприједили овај производ и самим тим га популаризовали на тржишту.

Идеја IQOS-а је једноставна. Препоручује се пушачима који не желе престати конзумирати духан, али желе знатно смањити штету коју цигарете наносе плућима и цјелокупном организму. Не требају га користити непушачи.

Занима ли вас како се тачно IQOS разликује од обичне цигарете? Одговор можете пронаћи у приземљу СЦЦ-а у Сарајеву, гдје вас чека science-машина и љубазно особље IQOS-а, које ће се потрудити да вам на врло сликовит начин дочарају зашто је IQOS уређај бољи избор за вас уколико сте пушач.

"Sceience-машина приказује разлику између IQOS-а и обичне цигарете. У машину стављамо IQOS уређај и обичну цигарету, а након тога провјеравамо апликацију и чекамо да потврди да је све спремно за тестирање", објашњавају из IQOS-а.

Када таблет да зелено свјетло, машина почиње с радом и почиње сагоријевање обичне цигарете и загријавање IQOS уређаја. На машину су постављени филтери који приказују колику штету конзумирање обичне и IQOS цигарете оставља на плућима.

"Ова машина симулира удисаје. Заправо, након удисања, температура на IQOS-у се смањује. С цигаретом је другачије, код ње се температура повећава на 800 степени. Јасно је видљива различита боја на филтерима, на којима се сакупљају све негативне штетне твари из цигарете, па тако филтер на коме је симулирано пушење цигарета има тамно смеђу боју усљед задржавања катрана и великог броја осталих штетних материја, док боја филтера који се користио са IQOS-ом остаје готово непромијењена, јер нема ни катрана ни већине других штетних супстанци", објашњавају.

Након обављеног теста, покреће се процес чишћења машине како би се она очувала и била спремна за наредни тест.

"Кључна разлика између цигарета и IQOS-а је сљедећа, традиционалну цигарету, да бисте је конзумирали, морате запалити како би сагоријевала дуван, а приликом сагоријевања духан ослобађа велики број штетних материја и канцерогених твари. Када је ријеч о IQOS технологији, духан при кориштењу не сагоријева, него се загријава и самим тим не ослобађа све ове штетне твари које се ослобађају конзумирањем традиционалне цигарете, а оно што избацујете није дим, већ духанска пара", открио нам је Симон Доудинг, шеф маркетиншких комуникација у Филип Морис Интернешнл приликом посјете IQOS Cube у Швицарској.

(Klix)
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана