Како је звучао глас диносауруса?

GS
Foto: Instagram

Мит да је Тираносаурус рекс рикао као лав настао је након филма Јурски парк.

Али, диносауруси нису били сисари тако да вјероватно нису звучали баш као на филму. Истраживачи мало знају о томе како су диносауруси комуницирали једни са другима или како су звучали.

"Звук није сачуван. Многи звуци које животиње испуштају повезани су са њиховим понашањем, о чему знамо врло мало", каже за "Sciencenorvai" Анет Хегстром, палеонтолог са Универзитета у Тромсоу, преноси "Политикин магазин".

Иако истраживачи још увијек нису сасвим сигурни како је Тиранозауруса рекс звучао, развили су звук за који вјерују да је тачан. Комбинујући звукове животиња које сматрају сличнима, створили су таласе толико дубоке да истраживачи вјерују да се могу осјетити, а не само чути. Највјероватније су имали појачиваче звука на глави.

"Амерички научници су искористили оно што знамо о скелету Тиранозауруса рекса и упоредили га са скелетима крокодила и птица. Користећи звуке кинеског алигатора и евроазијске горчице, дошли су до 'гласа' Тираносауруса рекса. Иако то вјероватно није 'прави' звук, вјероватно је ближи од онога што можете чути у Јурском парку, објашњава Анет Хегстром, преноси руски сајт "МКРУ".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана