Kako je zvučao glas dinosaurusa?

GS
Foto: Instagram

Mit da je Tiranosaurus reks rikao kao lav nastao je nakon filma Jurski park.

Ali, dinosaurusi nisu bili sisari tako da vjerovatno nisu zvučali baš kao na filmu. Istraživači malo znaju o tome kako su dinosaurusi komunicirali jedni sa drugima ili kako su zvučali.

"Zvuk nije sačuvan. Mnogi zvuci koje životinje ispuštaju povezani su sa njihovim ponašanjem, o čemu znamo vrlo malo", kaže za "Sciencenorvai" Anet Hegstrom, paleontolog sa Univerziteta u Tromsou, prenosi "Politikin magazin".

Iako istraživači još uvijek nisu sasvim sigurni kako je Tiranozaurusa reks zvučao, razvili su zvuk za koji vjeruju da je tačan. Kombinujući zvukove životinja koje smatraju sličnima, stvorili su talase toliko duboke da istraživači vjeruju da se mogu osjetiti, a ne samo čuti. Najvjerovatnije su imali pojačivače zvuka na glavi.

"Američki naučnici su iskoristili ono što znamo o skeletu Tiranozaurusa reksa i uporedili ga sa skeletima krokodila i ptica. Koristeći zvuke kineskog aligatora i evroazijske gorčice, došli su do 'glasa' Tiranosaurusa reksa. Iako to vjerovatno nije 'pravi' zvuk, vjerovatno je bliži od onoga što možete čuti u Jurskom parku, objašnjava Anet Hegstrom, prenosi ruski sajt "MKRU".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana