Како је представљен први мобилни телефон? “Зовем те са њега, стваран је”

Срна
Како је представљен први мобилни телефон? “Зовем те са њега, стваран је”

Замислите телефон тежак један килограм, дуг 20 центиметара, без дисплеја и с батеријом која је трајала пола сата.

Управо тако је изгледао први мобилни телефон који је 1973. године представио инжењер Мартин Купер и тако заувек промјенио ток историје и свет комуникација.

Када је шездесетих година компанија “АТТ” лансирала телефон у аутомобилу, Купер је почео размишљати о личном телефону који не оптерећују жице - три месеца је, као радник у “Мотороли”, развијао прототип мобилног телефона, чије је кориштење први пут у јавности демонстрирао 30. априла 1973. године на Менхетну на необичан начин.

Успио је да привуче пажњу новинара тако што је телефон представио шетајући кроз центар Менхетна, уместо да то учини у затвореној просторији

“Прво сам назвао Џоела Енџела, вођу програма развоја мобилних телефона у конкурентској компанији 'АТТ'. Рекао сам му: 'Џоел, зовем те с мобилног телефона, стваран је'. Било је апсолутно чудесно да можете држати телефон , ходати около и разговарати”, испричао је својевремено Купер.

Први мобилни телефон који је Купер представио носио је назив Моторола ДајнаТАК - био је дуг 20 центиметара, не рачунајући спољашњу антену, која је имала додатних 15 центиметара, није имао дисплеј, као ни замјењиву батерију. Батерију је требало пунити око 10 часова, а трајала је око пола сата.

Телефон је био ергономски обликован, имао је два реда тастера, који су већ с наредним моделом прерађени у три, а био је тежак један килограм - приликом телефонирања заклањао је пола главе корисника, али то тада никоме није изгледало необично, јер је ДајнаТАК био револуционарни, незамисливо напредан уређај тог времена.

Модел ДајнаТАК никада није ушао у серијску производњу, јер је био исувише напредан и скуп за тадашње вријеме, али је био одличан темељ за развој следећег модела, који је направљен у неколико стотина примјерака.

А до комерцијалне појаве првог мобилног телефона прошло је још готово десет година - Моторола ДајнаТАК 8000џ представљена је 6. марта 1983. године, а наредне године кренула је продаја по цијени од 3.995 долара.

Убрзо је телефон постао симбол богатства и моћи па смо га могли видети у популарној серији “Пороци Миамија” као и у филму “Њол Стрит”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана