Kako je predstavljen prvi mobilni telefon? “Zovem te sa njega, stvaran je”

Srna
Kako je predstavljen prvi mobilni telefon? “Zovem te sa njega, stvaran je”

Zamislite telefon težak jedan kilogram, dug 20 centimetara, bez displeja i s baterijom koja je trajala pola sata.

Upravo tako je izgledao prvi mobilni telefon koji je 1973. godine predstavio inženjer Martin Kuper i tako zauvek promjenio tok istorije i svet komunikacija.

Kada je šezdesetih godina kompanija “ATT” lansirala telefon u automobilu, Kuper je počeo razmišljati o ličnom telefonu koji ne opterećuju žice - tri meseca je, kao radnik u “Motoroli”, razvijao prototip mobilnog telefona, čije je korištenje prvi put u javnosti demonstrirao 30. aprila 1973. godine na Menhetnu na neobičan način.

Uspio je da privuče pažnju novinara tako što je telefon predstavio šetajući kroz centar Menhetna, umesto da to učini u zatvorenoj prostoriji

“Prvo sam nazvao Džoela Endžela, vođu programa razvoja mobilnih telefona u konkurentskoj kompaniji 'ATT'. Rekao sam mu: 'Džoel, zovem te s mobilnog telefona, stvaran je'. Bilo je apsolutno čudesno da možete držati telefon , hodati okolo i razgovarati”, ispričao je svojevremeno Kuper.

Prvi mobilni telefon koji je Kuper predstavio nosio je naziv Motorola DajnaTAK - bio je dug 20 centimetara, ne računajući spoljašnju antenu, koja je imala dodatnih 15 centimetara, nije imao displej, kao ni zamjenjivu bateriju. Bateriju je trebalo puniti oko 10 časova, a trajala je oko pola sata.

Telefon je bio ergonomski oblikovan, imao je dva reda tastera, koji su već s narednim modelom prerađeni u tri, a bio je težak jedan kilogram - prilikom telefoniranja zaklanjao je pola glave korisnika, ali to tada nikome nije izgledalo neobično, jer je DajnaTAK bio revolucionarni, nezamislivo napredan uređaj tog vremena.

Model DajnaTAK nikada nije ušao u serijsku proizvodnju, jer je bio isuviše napredan i skup za tadašnje vrijeme, ali je bio odličan temelj za razvoj sledećeg modela, koji je napravljen u nekoliko stotina primjeraka.

A do komercijalne pojave prvog mobilnog telefona prošlo je još gotovo deset godina - Motorola DajnaTAK 8000dž predstavljena je 6. marta 1983. godine, a naredne godine krenula je prodaja po cijeni od 3.995 dolara.

Ubrzo je telefon postao simbol bogatstva i moći pa smo ga mogli videti u popularnoj seriji “Poroci Miamija” kao i u filmu “Njol Strit”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana