Јапански астроном снимио тренутак удара метеорита у Мјесец

Срна
Јапански астроном снимио тренутак удара метеорита у Мјесец

Јапански астроном успио је да сними бљесак метеорита који је ударио у Мјесец, што је изазвало кратак бљесак на ноћној страни нашег пратиоца.

Даичи Фуџи, кустос Градског музеја Хирацука, снимио је овај удар метеорита помоћу камера постављених за праћење Мјесеца.

Удар се догодио 23. фебруара у 20.14 минута по јапанском времену (11.14 ГМТ). Чини се да је метеорит ударио у близини кратера названог по њемачком астроному Лудвигу Иделеру, сјеверозападно од кратера Питискус (такође названом по њемачком математичару и астроному Бартоломеју Питискусу), наводи Фуџи.

Метеори путују у просеку брзином од око 48.280 километара на сат или 13,4 километара у секунди. Њихови удари при великим брзинама стварају интензивну топлоту и остављају кратере, а приликом удара производе снажан бљесак. Удари метеорита у Мјесец могу да се виде са Земље, ако су довољно велики и ако се догоде током лунарне ноћи на страни окренутој према нашој планети.

Новостворени кратер би могао имати око десетак метара у пречнику што би могао да потврди Насин лунарни орбитер или индијска сонда „Чандријан 2“, сматра Фуџи.

Метеори се готово свакодневно сударају са Земљом, међутим велика већина у потпуности изгори у контакту са атмосфером.

Пошто Мјесец има само веома слабу егзосферу, метеори стижу до његове површине стварајући кратере.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана