Japanski astronom snimio trenutak udara meteorita u Mjesec

Srna
Japanski astronom snimio trenutak udara meteorita u Mjesec

Japanski astronom uspio je da snimi bljesak meteorita koji je udario u Mjesec, što je izazvalo kratak bljesak na noćnoj strani našeg pratioca.

Daiči Fudži, kustos Gradskog muzeja Hiracuka, snimio je ovaj udar meteorita pomoću kamera postavljenih za praćenje Mjeseca.

Udar se dogodio 23. februara u 20.14 minuta po japanskom vremenu (11.14 GMT). Čini se da je meteorit udario u blizini kratera nazvanog po njemačkom astronomu Ludvigu Ideleru, sjeverozapadno od kratera Pitiskus (takođe nazvanom po njemačkom matematičaru i astronomu Bartolomeju Pitiskusu), navodi Fudži.

Meteori putuju u proseku brzinom od oko 48.280 kilometara na sat ili 13,4 kilometara u sekundi. Njihovi udari pri velikim brzinama stvaraju intenzivnu toplotu i ostavljaju kratere, a prilikom udara proizvode snažan bljesak. Udari meteorita u Mjesec mogu da se vide sa Zemlje, ako su dovoljno veliki i ako se dogode tokom lunarne noći na strani okrenutoj prema našoj planeti.

Novostvoreni krater bi mogao imati oko desetak metara u prečniku što bi mogao da potvrdi Nasin lunarni orbiter ili indijska sonda „Čandrijan 2“, smatra Fudži.

Meteori se gotovo svakodnevno sudaraju sa Zemljom, međutim velika većina u potpunosti izgori u kontaktu sa atmosferom.

Pošto Mjesec ima samo veoma slabu egzosferu, meteori stižu do njegove površine stvarajući kratere.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana