Династија Порше улази у свемирску трку против Маска и Безоса

Тањуг
Foto: Тањуг

ЛОНДОН - Породична холдинг компанија Порше, која контролише Фолксваген групу (ВЊ), најновији је велики инвеститор који претендује на водећу улогу у космичкој утакмици развојем технологија будућности.

Компанија, коју контролишу повезане породице Порше и Пијех, најавила је у среду улагање у немачки Исар Аероспејс, свемирски стартап који настоји да с производњом ракета и лансирањем сателита парира актуелним играчима на овом терену - Блу Ориџину у власништву Џефа Безоса и СпејсИксу Илона Маска, извештава Си-Ен-Ен (ЦНН).

Мада иза Блу Ориџина и СпејсИкса стоје милијардери који су већ одмакли у својим свемирским мисијама с људском посадом, Исар Аероспејс верује да може да се такмичи на том растућем тжишту лансирањем малих сателита у Земљину орбиту.

Први пробни лет планирају за следећу годину. Порше ће у њихов пројекат уложити 75 милиона долара, заједно са компанијом за ризични капитал "ХВ Кепитал" и швајцарском банком Ломбард Ођие, у оквиру рунде финансирања вредне 165 милиона долара која обухвата у којој учествују и досадашњи инвеститори.

Из Поршеа су навели да ће стећи "мали једноцифрен проценат власничког удела". "Ово финансирање ће омогућити Исар Аероспејсу да даље улаже у лансирање, тестирање и производну инфраструктуру за своју углавном аутоматизовану производњу ракета и комерцијализацију пословања", наводи се у саопштењу Исар Аероспејса.

Иако је ово релативно мали посао за Порше, ипак је важан потез за фирму која углавном инвестира у аутомобилску индустрију, и представља најновији пример космичке трке која узима све више маха између приватних компанија и њихових власника милијардера, оцењује ЦНН.

"Уверени смо да ће економичан и флексибилан приступ свемиру омогућити иновације у многим индустријским секторима", навео је у саопштењу Луц Мешке, извршни директор Поршеа задужен за управљање инвестицијама.

Сматра да с пројектом Исар Аероспејса, Порше улаже у компанију "која је у доброј позицији да се етаблира као водећи европски произвођач космичких возила". Немачка свемирска агенција је у мају ове године овој компанији доделила уговор о лансирању два сателита у орбиту у име немачке владе.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана