Да ли ћемо имати бесплатну струју: Научници успјешно пренијели соларну енергију из свемира на Земљу

GS
Foto: IFLS

Научници са Калифорнијског технолошког института први пут су успјешно пренијели соларну енергију из свемира на Земљу користећи систем без иједног кабла.

Научници са Калифорнијског технолошког института (Caltech) су, како тврде, успјешно пренијели соларну енергију из свемира на Земљу без иједног кабла – и наводе да је ово први такав случај, пише "Гизмодо".

 

Експеримент је део Caltech-ovog пројекта свемирске соларне енергије, а Институт је 3. јуна путем саопштења објавио да су успјешно пренијели енергију. Истраживачи су извели експеримент преноса енергије користећи машину која се зове Microwave Array фор Power-transfer Low-orbit Experiment, односно МАПЛЕ, што је мали прототип на SSPD-1 (Спаце Солар Power Демонстратор) летјелици која је лансирана у јануару.

 

Истраживачи наводе да је, први пут, МАПЛЕ -ов низ трансмитера успјешно пренио соларну енергију прикупљену у свемиру користећи микроталасе до пријемника на крову Лабораторије за инжењеринг на кампусу Caltech-a у Пасадени.

 

"Кроз досадашње експерименте, потврдили смо да МАПЛЕ може успјешно да преноси енергију пријемницима у свемиру. Успјели смо да програмирамо низ пријемника како би били усмјерени према Земљи. Сада знамо да прототип може да преживи путовање до свемира и да тамо ради", рекли су из Caltech -а.

 

 

Бежични пренос енергије из свемира има огромне импликације за обновљиву енергију, толико да Јапан планира да почне то да ради до средине тридесетих година овог вијека. Јапански истраживачки тим планира да тестира технологију 2025. године уз јавно-приватно партнерство.

 

Док се људска потреба за енергијом све више повећава, рјешење попут прикупљања и преноса соларне енергије из свемира могао би да буде велики корак у правом смјеру.

 

Прикупљање енергије из свемира могло би да функционише 24 сата дневно и могло би да преноси енергију до удаљених или подручја погођених катастрофама, под претпоставком да имају потребну инфраструктуру, пренио је "Benchmark".

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана