Да ли ће астероид од 30 тона ударити Земљу?

Г.С.
Да ли ће астероид од 30 тона ударити Земљу?

Астероид Апофис ће пролетјети кроз орбиту геостационарних сателита у прољеће 2029. године, али се неће сударити са земљом, рекао је за руску телевизију Звијезда Денис Денисенко из Одјељења за проучавање галаксија и промијенљивих звезда Државног астрономског института П. К. Штернберга.

Према ријечима астронома, небеско тијело је откривено 2004. године и већ тада је искључена могућност његовог судара са Земљом, барем у 21. вијеку.

“Ни 2029. ни 2036. године он се сигурно неће сударити са планетом”, објаснио је стручњак.

Он је такође позвао да се подаци о разорним посљедицама пада астероида сагледају као пројективни сценарио развоја догађаја.

“Потенцијално је могуће да ће се једног дана, можда, сударити са Земљом, али не у овом животу, како се каже. У 21. вијеку сигурно неће доћи до пада Апофиса на земљу”, закључио је Денисенко.

Раније је руско Министарство за ванредне ситуације упозорило да ће се астероид Апофис, пречника скоро 400 метара и тежине око 30 тона, у прољеће 2029. године приближити Земљи.

Како је саопштило министарство, у случају судара са планетом, ослобођена енергија износиће 1.717 мегатона, што је 30 пута више него у експлозији “Цар бомбе”, најмоћније совјетске термонуклеарне бомбе на свијету, тестиране 1961. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Вибер
Пао Вибер
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана