Da li će asteroid od 30 tona udariti Zemlju?

G.S.
Da li će asteroid od 30 tona udariti Zemlju?

Asteroid Apofis će proletjeti kroz orbitu geostacionarnih satelita u proljeće 2029. godine, ali se neće sudariti sa zemljom, rekao je za rusku televiziju Zvijezda Denis Denisenko iz Odjeljenja za proučavanje galaksija i promijenljivih zvezda Državnog astronomskog instituta P. K. Šternberga.

Prema riječima astronoma, nebesko tijelo je otkriveno 2004. godine i već tada je isključena mogućnost njegovog sudara sa Zemljom, barem u 21. vijeku.

“Ni 2029. ni 2036. godine on se sigurno neće sudariti sa planetom”, objasnio je stručnjak.

On je takođe pozvao da se podaci o razornim posljedicama pada asteroida sagledaju kao projektivni scenario razvoja događaja.

“Potencijalno je moguće da će se jednog dana, možda, sudariti sa Zemljom, ali ne u ovom životu, kako se kaže. U 21. vijeku sigurno neće doći do pada Apofisa na zemlju”, zaključio je Denisenko.

Ranije je rusko Ministarstvo za vanredne situacije upozorilo da će se asteroid Apofis, prečnika skoro 400 metara i težine oko 30 tona, u proljeće 2029. godine približiti Zemlji.

Kako je saopštilo ministarstvo, u slučaju sudara sa planetom, oslobođena energija iznosiće 1.717 megatona, što je 30 puta više nego u eksploziji “Car bombe”, najmoćnije sovjetske termonuklearne bombe na svijetu, testirane 1961. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana