Видео-игрице нуде могућност зараде

Срна
Видео-игрице нуде могућност зараде

Бањалука - У Републици Српској би требало осмислити видео-игрице, које би се могле наћи на свјетском тржишту, сматра помоћник министра за научнотехнолошки развој Републике Српске Синиша Марчић.

“Не треба само да будемо пасивни козументи видео-игрица, већ да размишљамо како да се неке праве у Републици Српској и дођу на свјетско тржиште”, рекао је Марчић, који је вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци присуствовао панел-дискусији “Гејминг-умјетност, забава или нова индустрија?”.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да се видео-игрице могу користити и у образовном процесу, као дидактички материјал.

Ђаковићева је током панел-дискусије напоменула да су до сада видео-игрице биле неправедно осуђиване као нешто што подстиче агресивност код дјеце, те их чини социјално неактивним и емоцијално неинтелигентним.

“Најновији показатељи говоре да се видео-игрице могу користити у образовном процесу да прате одређена књижевна дјела. Треба пажљиво и под надзором родитеља усмјеравати дјецу да видео-игрице користе на најбољи могући начин”, истакла је Ђаковићева.

Она је напоменула да су видео-игрице дио креативних индустрија, које су једна од најбржих растућих грана економије у свијету.

“Ако узмемо у обзир да је у ЕУ око седам милиона људи директно или индиректно запослено у креативним индустријама, односно 3,3 одсто радно активног становништва ЕУ, онда се може само замислити какав је то потенцијал када су у питању економија и економски показатељи, па и за Републику Српску”, каже Ђаковићева.

Панел-дискусији присуствовали су представници Музеја савремене умјетности Републике Српске, дјеца предшколског и школског узраста, родитељи.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана