Вајбер слави 10. рођендан

Танјуг
Вајбер слави 10. рођендан

БЕОГРАД- Апликација Вајбер за бесплатне међународне позиве мобилним телефонима путем интернета (VoIP) и за размjену порука обиљежава 10 година постојања.

Утицај који је Вајбер имао на глобално тржиште телекомуникација најбоље илуструје податак да је током протекле деценије преко те апликације остварено више од једног трилиона бесплатних минута гласовних позива што, на пример, одговара једном телефонском позиву у трајању више од два милиона година, наводи Ђамел Агаоуа, генерални директор Вајбера.

Убрзо након лансирања VoIP-а, Вајбер се претворио у џиновску платформу за размjену порука, преко које се редовно размјењују трилиони порука, наводи се у саопштењу.

Током година, креативни тим Вајбера, који броји 800 чланова, унапређивао је безбједносни аспект апликације штитећи приватност корисника, а 2016. је увео и енкрипцију с краја-на-крај у свим приватним четовима и позивима као стандард.

Тај стандард подразумјева да је потпуна енкрипција увијек активирана, што значи да ако четујете на Вајберу, само ви и ваши саговорници можете да читате размјењене поруке, при чему чак ни Вајберови инжењери нису у могућности да приступе садржају ваших четова и позива.

Током 2020. су додатно појачали аспект приватности на апликацији, додавши функцију нестајуће поруке у свим четовима један-на-један, односно самоуништавање порука у четовима након слања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана