ТикТок препун теорија завјере

ГС
Foto: Илустрација

Од астероида убица па до чудовишта и вампира корисници ТикТока пласирају необичне теорије завјере о крају свијета, упозоравају истраживачи, у још једном тренду дезинформација на платформи чија судбина виси о концу у САД-у.

Непрофитна организација Медиа Матерс упозорила је у извјештају на нови тренд у којем корисници ТикТока настоје да уновче виралне видео снимке неоснованим тврдњама да америчка влада тајно хвата или држи митолошка чудовишта попут Кинг Конга.

То је најновија илустрација дезинформација које круже на платформи, што је питање које је у великој мјери изостало из недавне политичке дебате о забрани ТикТока у САД због националне безбједности. Видео снимци, од којих многи имају милионе прегледа и често су праћени сабласном музиком у позадини, садрже гласове генерисане вјештачком интелигенцијом, а понекад и лажне личности.

„Сви ћемо вјероватно умријети у наредних неколико година. Да ли сте чули за ово?“, каже глас који опонаша подкастера Џоа Рогана у једном виралном видеу, у којем глас наставља да упозорава на астероид који иде ка Земљи и упућује на владиног званичника који је случајно наишао на мапу под називом „чувај тајну од јавности“.

Еби Ричардс, истраживач дезинформација у ТикТоку, рекла је да ширење теорија завјере може бити финансијски исплативо кроз ТикТок Креативни програм.

„Финансијски охрабрујући садржај који је истовремено веома ангажован и јефтин за производњу ствара окружење за напредовање теорија завјере“, написала је Ричардс у извјештају Медиа Матерса.

Портпаролка ТикТока је инсистирала да „теорије завјере нису погодне за монетизацију, нити су погодне за препоруке“ у фидовима корисника.

„Штетне дезинформације су забрањене и наши безбједносни тимови проактивно уклањају 95 одсто њих прије него што се пријаве“, рекла је портпаролка за АФП.




 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана