Технологија 100 пута јача него Wi-Fi: Шта све доноси будућност телефона

Г.С.
Технологија 100 пута јача него Wi-Fi: Шта све доноси будућност телефона

Свијет технологије мијења се брже него икада - ова година, колико год да се непредвиђених околности десило, ипак је донела неке иновације.

Ево, зато, само неколико ствари које би могле да обликују будућност мобилних телефона.

Кућиште које мијења боју

Компанија Виво, наводно, ради на новом паметном телефону чија је полеђина од “камелеонског” стакла, односно стакла које мијења боју притиском на дугме. За то би требало да буде заслужна електрохромска технологија.

Мада сама ова технологија није нова, Виво би могао да буде први произвођач који је успио да је искористи у комерцијалне сврхе, са потпуно функционалним телефоном чија полеђина мења боју.

Тренутно, употреба електрохромског стакла раширена је у хотелима, авионима и на многим другим мјестима.

Селфи камера испод екрана

ZTE Axon 20 5G је први телефон који има селфи камеру испод екрана.

У прављењу су коришћени високопрозирни материјали, чиме се побољшава пријем свијетлости, а камера има 32MP. За сада, само у Кини је могуће наручити га, а још увијек није потпуно јасно да ли ће да буде доступан и за остатак свијета.

Кутија за слушалице постаће прошлост

Бежичне слушалице (бубице) су постале свакодневна ствар. Мада се без њих може, већина људи их користи умјесто оних “стандардних” са жицама и 3.5мм улазом. Углавном, како ствари сада стоје, кутије у које се ове бубице одлажу истовремено служе и за њихово пуњење. Међутим, то би ускоро могло да се промијени.

Како преноси Tech radar, кинески произвођач Xiaomi ради на технологији која би могућила да, умјесто кутије, место за одлагање бубица буду лежишта на самом телефону. Одлагаће се слично као што се чини са разним тач-скрин оловкама, а служиће и као звучници када стоје у свом лежишту.

LiFi: 100 пута бржи од WiFi-а

LiFi је мобилна бежична технологија која за пренос података користи свијетлост, а не радио фреквенције. Компанија Оппо настоји да своје паметне телефоне учини компатибилним са LiFi-јем.

Уколико се ово заиста догоди, то би представљало прекретницу у начину на који мобилни телефони комуницирају са свијетом око себе - LiFi брзине огу бити чак и до 100 пута веће него код WiFi технологије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана