Шта се крије иза дизајна Bluetooth симбола?

ГС
Foto: Pixabay

Уколико посједујете паметни телефон, лаптоп или већину других модерних уређаја, вјероватно сте се сусрели са симболом који изгледа као модификовано слово Б на њиховом екрану. Ријеч је о Bluetoothu, а у наставку сазнајте шта се крије иза његовог дизајна.

Познато је да Bluetooth технологија омогућава бежићно повезивање уређаја на малим удаљеностима (нпр. телефона са лаптопом, рачунара с мишем, звучника с таблетом итд.). Међутим, ријетко коме је позната хисторија настанка ове технологије.

Вјеровали или не, име Bluetootha, као и његов симбол инспирисани су викинзима. Додуше, тачније би било рећи једним викингом, данским краљем Харалдом “Bluetooth” (плавозубим) Гормссоном.

Идеју да се његов надимак “Плавозуби” искористи за назив ове бежичне технологије потекла је од инжињера Јима Кардацха из компаније Интел.

Кардацх је сматрао да је то подобно јер је Гормссон ујединио различита данска племена у једно краљевство, док је Bluetooth, с друге стране, ујединио различите комуникационе протоколе у једну технологију.

Тако је овај инжињер своју идеју представио шведском колеги Свену Маттиссону који је ову технологију развијао за компанију Ericsson.

Он је био одушевљен његовим приједлогом и нова технологија бежићног повезивања је добила своје препознатљиво име.

Када је ријеч о упечатљивом симболу Bluetootha, он у суштини представља спој двије викиншке руне (слова у рунској азбуци), које представљају слова Х и Б у данашњем алфабету, а то су иницијали данског краља Харалда “"Bluetooth” Гормссона, пише Design Taxi..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана