Сазнајте шта (или ко) вам успорава WiFi

Агенције
Сазнајте шта (или ко) вам успорава WiFi

Једна од ствари које вас у најмању руку могу изнервирати, али и успоравати у објављању посла или потрази хитних информација, је спора веза на интернету.

Прије него што љутито зграбите телефон како би се 'истресли' на оператера, постоје неке 'цаке' које преноси USA Today, а које би могле да вам помогну да откријете зашто вам је веза спора.

Један од честих разлога зашто вам је интернет успорио може бити јер га неко други користи истовремено. На примјер , имате веома једноставну шифру или је уопште немате, па вам се неко од комшија 'прикачио' на везу. То може доста успорити вашу везу.

Такође, избројте број уређаја у вашој кући који су на интернет спојени преко јединог рутера који имате. Ако је неколико особа спојено на wi-fi истовремено, па још један или више рачунара, мањи кућни уређаји и сл. није необично да је веза превише оптерећена.

Још један од разлога може бити квар на рутеру, у том случају позовите свог оператера који је вjероватно уходан с овом ситуацијом па ће вам понудити рjешење (надамо се брзо). Корисничке службе вам могу рећи и колико је уређаја/особа спојено на вашу везу с интернетом, па их можете питати и, у случају да вам неко краде 'нет', да вам промjене лозинку или поставе шифру/заштиту.

Међутим, прије него што 'нападнете' комшију који вам је сумњив, провјерите јачину сигнала у одређеном дијелу куће или собе. Можда сте већ доживјели да вам се чини да у једној просторији wi-fi савршено функционише, а у другој се сигнал губи или је све много спорије.

Постоји више апликација које помажу да се утврди јачина wi-fi сигнала у одређеном дијелу куће или просторије, међу њима и HeatMapper. Он ће вам показати где је најповољније сместити рачунар, или где не можете рачунати на добар сигнал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана