Сајбер криминал у порасту, превара преко мреже изазов

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕЧ- Сајбер криминал је кривично дјело које је сваке године у порасту, показао је извјештај о сајбер криминалу у Аустрији за прошлу годину.

У Аустрији је прошле године пријављено око 46.000 случаја сајбер криминала, што је раст од 29 одсто у односу на 2020. годину.

Истовремено расте и стопа расвјетљавања те врсте криминала, која је прошле године износила 37 одсто, што је раст од 3,4 процената.

Укупно гледано, успјеси су ипак остварени, нагласио је министар унутрашњих послова Аустрије Герхард Карнер.

Он је истакао да су највећи изазови за полицију екстремизам, кријумчарење људи, али и сајбер криминал.

Најчешћи облик сајбер криминала је превара преко интернета, што чини готово половину свих пријављених случајева.

Та врста криминала је порасла подстакнута промјеном навика куповине током пандемије, јер се роба све чешће купује преко интернета.

Класичан облик преваре, према његовим ријечима, је да наручена роба не буде испоручена, што чини 20 одсто пријављених кривичних дјела сајбер криминала.

Превара преко интернета постала је масовни феномен који оптерећује ресурсе полиције, казао је Мануел Шершер замјеник директора Савезне криминалистичке службе.

Он је истакао да је у тој области пријављено 22.440 кривичних дјела, што је раст од 19,5 одсто.

Пораст броја сајбер напада, према информацијама полиције, додатно је повећана од почетка рата у Украјини.

Прошле године та врста кривичног дјела порасла је за 19,9 одсто.

Ове године пријављено је много сајбер напада, а најбољи примјер је мајски напад на владу покрајине Корушке, због чега је покрајинска администрација била блокирана.

Најчешће мете, међутим, су мала и средња предузећа, која имају често лошу заштиту.

"Никада до сада није била тако висока вјероватноћа да будете дигитално нападнути као што је била 2021. ", нагласио је државни секретар за финансије Флоријан Турски истичући да ће та вјероватноћа све више расти.

Он је указао да је циљ да сва физичка и правна лица у Аустрији у будућности могу користити шансе дигитализације, али и боље процијенити опасности интернета.

Као реакција на дигитализацију криминала је Министарство унутрашњих послова већ предузело низ мјера, рекао је министар Карнер, и с тим у вези, навео Центар за борбу против сајбер краја, које је назвао Сајбер Кобре.

Овај центар има већ 130 службеника који се боре против сајбер криминала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана