Преминуо саоснивач компаније Adobe и један од твораца PDF-а

Г.С.
Преминуо саоснивач компаније Adobe и један од твораца PDF-а

У 81. години је преминуо Чарлс Чак Гешке, саоснивач сотверске компаније Adobe и један од твораца Portable Document Document (PDF) технологије.

Гешке је преминуо у петак, 16. априла, а живио је у Сан Франциску.

“Ово је велики губитак за цијелу Adobe заједницу и технолошку индустрију, онима којима је деценијама био узор и херој”, написао је директор Adobeа Шантану Нарајен у имејлу упућеном радницима ове компаније.

Подсјетио је да је Гешке заједно са Џоном Варноком развио један од кључних софтвера којима су револуционарно промијенили начин на који људи стварају и комуницирају.

“Њихов први производ био је Adobe PostScript, иновативна технологија којом је омогућен радикално нови начин за принтање текста и фотографија на папиру и којом је покренута револуција у издаваштву. Чак је у компанији створио неумољив нагон за иновацијама, што је за посљедицу имало настанак софтверских изума који су донијели велике промјене. Међу њима су свеприсутни PDF, Acrobat, Illustrator, Premiere Pro и Photoshop”, напоменуо је директор Adobeа.

Његова 78-годишња супруга Ненси Нан Гешке је у разговору за лист Mercury News истакла да је био поносан на своју породицу.

“Био је познат бизнисмен, суоснивач једне од најзначајнијих компанија у Сједињеним Америчким Државама, али и на цијелом свијету. Наравно да је био поносан на то и то је било велико достигнуће у његовом животу. Међутим, то није било у фокусу његовог живота, већ је то била породица, заиста. Себе је увијек називао најсретнијим човјеком на свијету”, рекла је Ненси Гешке.

Након што је докторирао на Универзитету Карнеги Мелон, почео је радити у Истраживачком центру компаније Џероџ Пало Алто. Ту је упознао Џона Варнока, пише Mercury News. По напуштању ове фирме 1982. основали су Adobe.

Бивши амерички предсједник Барак Обама им је 2009. уручио Националну медаљу за технологију.

Гешке је 1992. био киднапован. Наиме, када је једног јутра дошао на посао двојица мушкараца су га одвела у Калифорнију гдје је био заточен четири дана. Осумњичени су тражили откупнину од 650.000 долара. Полиција га је пронашла на мјесту на којем је био заточен, преноси агенција АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана