Пошта Словеније тестирала слање поште дроном

ГС
Foto: Screenshot

Пошта Словеније извршила је први пробни лет дроновима за испоруку пакета, у сарадњи са словеначком компанијом "ВанДрон". Ово је први корак ка обезбјеђивању испоруке хитно потребних пакета дроном до подручја гдје конвенционална возила не могу да их доставе брзо и ефикасно.

Као што је данас објавио национални поштански оператер, многе компаније широм свијета већ успјешно користе дронове за испоруку најразличитијих пакета.

Према ријечима извршног директора, Томажа Кокота, компанија жели да буде активно укључена у процес израде прописа који регулишу летење и рад беспилотних летјелица у Словенији, са јасним циљем проналажења нових пословних прилика.

Технологија то већ дуго омогућава, али прописи који регулишу ваздушни простор су препрека. Тренутно је у Европи мало маневарског простора који би омогућио такве испоруке у великим размјерама, преноси Телеграф.

"Потенцијална употреба дронова у испоруци је велика: испорука лабораторијских узорака у и из удаљених подручја, достава робе са бродова на копно, чак и достава производа купљених путем интернета - крајњим купцима. Велики потенцијал видимо овде у Пошти Словеније, такође, за сегмент испоруке путем онлине куповине", рекао је Кокот.

Главне предности употребе дронова у Пошти Словеније укључују смањење загађења, оптимизацију логистичких рута и брзу испоруку основне робе и материјала у тешко доступна и удаљена подручја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана