Помоћу ове тастатуре можете постављати свјетске рекорде у куцању ВИДЕО

ГС
Foto: Принтскрин/ Blaze trends

CharaChorder може да уписује појединачна слова, али права ствар постиже се "стварањем акорда", при чему се уноси неколико слова одједном.

Вијест о могућој смрти QWERTY тастатуре стигла је, као што се и могло очекивати, путем ТикТока, пише Телеграф.

Управо је на тој друштвеној мрежи Рајли Кин објавио видео записе на којима куца 500 ријечи у минути – двоструко више од количине ријечи које људски ум може да процесуира.

Користећи CharaChorder – уређај који изгледа готово као бучица за вјежбање, с девет малих џојстика на свакој од двије црне сфере повезане сребрном шипком – Кин може да куца тако брзо да му је недавно забрањено да учествује у онлајн такмичењу у брзом куцању. Наиме, његови резултати су аутоматски били означени као варање јер су они далеко изнад људских могућности.

Компанија CharaChorder, чији је Кин извршни директор, "ствара нови стандард за дигитално доба" који ће корисницима омогућити "куцање брзином мисли". Уређај може да уписује ​​појединачна слова, али права ствар постиже се "стварањем акорда" при чему корисник уноси неколико слова одједном, генеришући предвиђену ријеч.

Овај метод је сличан оном који користе стенографи: они записују ријечи по слоговима тако да се, на примјер, до ријечи "календар" може доћи у три потеза – кал/ен/дар, уместо помоћу осам појединачних знакова. Но док се тастатура стенографа не може похвалити CharaChordevim комбинацијама од 17 милијарди ријечи, његова 22 тастера омогућују да се сваког минута може формирати 300 ријечи.

За обичне смртнике, 40 ријечи у минути је норма на QWERTY тастатури.

"Најбржи људи које сам видио биле су секретарице у адвокатским канцеларијама, које куцају брзином од око 120 ријечи у минуту", каже Дерил Самјуелс, координатор курса куцања у Саутерсу.

"Да бисте постигли стварно велику брзину, морате куцати без гледања – односно писати гледајући испред себе, умјесто да гледате слова која притискате на тастатури", каже Самјуелс.

Упркос малом броју конкурената и порасту броја предиктивних текстова на нашим телефонима и рачунарима, QWERTY остаје глобални предводник – чак и виртуелни уређаји задржавају исти распоред тастера на екрану. Стручњаци кажу да је једноставно прескупо и предуго би трајало да свијет сада покуша да одбаци своју QWERTY навику.

Међутим, CharaChorder може бити први корак да се то промијени. Свој просјек поставља на 300 ријечи у минуту - брже него што читамо (250 ријечи у минуту) или говоримо (150 ријечи у минуту).
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана