Пазите које податке уносите у Google: Ово су разлози!

Агенције
Пазите које податке уносите у Google: Ово су разлози!

Многи људи заборављају да је Google онлајн платформа путем које проналазимо странице које нам дају информацију коју смо тражили. Google нема свој сопствени садржај, па оно што тражите не мора нужно да буде тачан одговор или информација.

Сајт Гадгетс Now је открио неколико ствари које никада не би требао да претражујемо путем Google.

На Гооглу постоји мноштво лажних страница за онлајн банкарство, зато се савјетује да не “гуглате” адресу кроз претраживач, већ да је запамтите. Увијек упишите званични УРЛ сајта да бисте приступили страници и да бисте остали безбједни. У супротном, вјероватноћа крађе лозинке и личних података је већа, јер постоје измишљене странице које изгледају баш као странице ваше банке.

Бројеви компанија

Једна од најпопуларнијих онлајн превара је објављивање лажних страница компанија и контакт бројева корисничке службе.

Лијекови и симптоми

Google дефинитивно није право мјесто за тражење одговарајућих лијекова. Gadgets Now савjетује да се, ипак, обратите правом доктору и не ослањате се на информације са претраживача о потенцијалним болестима. Такође, врло је опасно куповати лијекове на основу сопствене процјене.

Медицински савјети и лијечење

Као и у случају лијекова, ако сте болесни, идите код доктора. Чак и због дијете. Организам сваког човјека је јединствен и врло је тешко, а у много случајева и штетно по здравље, приклонити се некој екстра дијети или савјетима о исхрани које сте “изгуглали”.

Финансијски савјети

Google није идеално мјесто за тражење савјета или водича за личне финансије и потенцијална улагања. Баш као и када је здравље у питању, и финансије су јединствене, и не постоји неки магични финансијски план инвестиција због кога ћете се обогатити у кратком времену.

Званични сајтови владе

Владине мрежне стране путем којих се информишете о порезима, болничким услугама и слично, примарне су мете онлајн превара. Због тога, увијек идите директно на странице министарстава, владе и државне управе.

Друштвене мреже

Можда звучи необично, али је за друштвене мреже увијек препоручљиво директно повезивање куцањем њихове адресе у интернет прегледач. Ако тражите страницу преко Googleа, може да се деси да вас линк одведе на неку лажну страну и да “насједнете” на онлајн превару.

Рекламе

Лажне интернет странице које нуде тзв. е-рекламе права су најезда на претраживач Google. Ријеч је о још једној типичној превари којом се људи “навлаче” атрактивним цијенама, па кликћу на и на сајтове који могу да им украду податке о интернет банкарству.

Бесплатни антивируси

Gadgets Now савjетује да не тражите програме за бесплатне антивирусе на Googleу. Тај сајт наводи да постоји много лажних резултата због којих ћете можда имати проблема са вирусима, умjесто да од њих заштите компјутер или телефон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана