Ову апликацију користе милијарде, а нема ни основну заштиту корисника

ГС
Ову апликацију користе милијарде, а нема ни основну заштиту корисника

Вацап је због таласа критика одлучио да одложи примјену нових правила коришћења своје апликације све до средине маја.

Док корисници широм свијета још увек размишљају да ли да пређу на неку другу апликацију, стручњаци за рачунарску сигурност упозоравају на још један Фејсбук производ који је већа пријетња корисницима, а о ком се мало говори.

Како је стручњак за сајбер безбедност Зак Дофман рекао, већи је проблем сигурност Фејсбук Месинџера, апликације за дописивање која је оригинално настала као дио Фејсбука, а сад се користи и самостално.

Он упозорава да је Месинџер најслабија апликација за дописивање што се заштите тиче, јер уопште нема опцију енкрипције порука, упозоривши да "нема оправдања за то".

Наиме, опција која штити приватност порука које корисници размењују на ВацАпу, "енкрипција на оба краја", не постоји на Месинџеру. Једини начин да корисници заиста буду сигурни јесте да Фејсбук (или било ко други) неће видети шта пишу јест да укључе опцију "тајног разговора", преноси Зимо.

Ипак, ту опцију морају сами да укључе, и односи се само на директно слање порука између двије особе, не и у групама.

"Кад је укључена, онемогућава Фејсбук да вам чита поруке и прегледава ваше линкове и прилоге", упозорава Дофман.

Истиче како је количина података коју Фејсбук прикупља путем Месинџера толико велика, да ако Фејсбук не направи искорак и не примјени минимално исте сигурносне стандарде какве пружа корисницима ВацАпа на Месинџер, корисници би требало да га напусте без размишљања.

Упозорава како је Инстаграм (још један Фејсбуков производ) још гори од Месинџера кад је у питању количина података која се прикупља.

"Ако сте још увек на Месинџеру или користите Инстаграмове директне поруке за било што друго осим комуникације са компанијама од којих нешто купујете, вријеме је да промјените апликацију. ВацАуп је још увијек најједноставнија опција јер га вјероватно користе сви ваши контакти", тврди Дофман.

"Ако желите сигурнију опцију, користите паралелно и Сигнал", објашњава Дофман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана