Нови "тројанац" напада мејлом и краде личне податке

Б92
Foto: Shutterstock

Откривен је нови "тројанац", односно малициозни софтвер који краде личне податке из интернет-прегледача, е-маил клијената или апликација за дописивање - укратко, свега што стално користимо.

Путем е-маил поруке и започиње напад, објашњава Вања Свајцер из компаније Цисцо Талос, која је и открила овог тројанца, преноси портал Тхе Регистер.

"Прво се шаље тзв. фишинг мејл како би се корисници 'упецали', и то углавном са насловом који се односи на неко предузеће. У прилогу се обично налази .РАР документ који прави фајл са екстензијом 'р00' и '.цхм'. Управо је '.цхм' датотека она која садржи ЈаваСцрипт, што покреће процес заражавања уређаја", рекао је Свајцер.

Мада није први пут да се овај тројанац, тзв. Масслогер, појављује, чини се да су нападачи сада на уму имали посебан регион који циљају - средњу и источну Европу. Тако су штетни мејлови за сада стигли у Летонију, Литванију, Турску, Бугарску, Естонију, Румунију, Мађарску, Италију и Шпанију.

Још увијек нема извјештаја за Србију и БиХ, али није немогуће да стигне или да није откривен, с обзиром да на дио Европе који је нападнут.

Како бисте смањили могућност да будете мета хакера, требало би да редовно вршите скенирања меморије, као и да користите ажуриране антивирус програме. Наравно, морате и да обратите пажњу на штетне мејлове, односно да отворите "оба ока" и да не реагујете на сумњиве поруке.

Изашао Firefox 87
Изашао Firefox 87
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана