Нови рачунар је препун непотребног софтвера? Ево како можете да га уклоните

Г.С.
Нови рачунар је препун непотребног софтвера? Ево како можете да га уклоните

Bloatware је колективно име за софтвер који долази унапред инсталиран на купљеним рачунарима и који, између осталог, углавном заузима драгоцjен простор на диску. Показаћемо вам како да га деинсталирате.

Након што сте купили рачунар с прединсталираним оперативним системом, постоји одређена шанса да је с тим оперативним системом дошла гомила софтвера који вам заправо није потребан. Проблем је то што, поред одузимања системских ресурса, тај софтвер заузима мjесто на диску.

Прединсталирани софтвер који вам не треба носи колективни назив bloatware и веома је честа појава на новим рачунарима. Што је још горе, дио тог софтвера долази без лиценци, што значи да њихови креатори очекују да ћете бити одушевљени бесплатном верзијом и онда платити мјесечну или годишњу претплату. Како бисте показали свој одговор на њихова настојања, све непотребне програме, ако то желите, можете да деинсталирате.

Ако користите Windows 11, оперативни систем с којим долазе сви нови рачунари, апликације које вам нису потребне можете деинсталирати путем уграђеног менија. Све што је потребно да урадите јесте да у претрагу упишете 'Add or remove programs' и видјећете опцију за инсталацију и деинсталацију софтвера. У новом менију добићете листу свих програма, а сваки који желите да деинсталирате можете уклонити кликом на три тачкице на десној страни и бирањем опције 'Uninstall'.

Ако нисте сигурни који програм желите да деинсталирате, само се запитајте 'да ли ми је ово потребно?', а ако је одговор 'не', деинсталирајте га. Ако желите да будете опрезни и деинсталирате само програме за које сто одсто знате да их нећете користити, можете то урадити након што њихово поријекло провјерите на интернету. Странице попут Should I Remove могле би вам бити од велике користи.

Уколико желите да деинсталирате директно из старт менија, кликните на иконицу Windowsа, након тога на 'All Apps' и десним кликом бирајте програм који желите да деинсталирате. Изаберите 'Uninstall' и то је то.

Неки програми ће можда 'пружати отпор', па ћете морати поновно да покренете уређај, али то је сценаиро који је неопходан код неких апликација, закључује Verge.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана