Нова Wi-Fi технологија представља озбиљан напредак

Срна
Нова Wi-Fi технологија представља озбиљан напредак

Док је још у току реализација Wi-Fi 6 технологије која наслијеђује Wi-Fi- 5 у изградњи бежичне мреже краћег домета захваљујући отварању фреквенцијског опсега од 6 GHz, Wi-Fi добија нови искорак - Wi-Fi 6е.

Наиме, као и Wi-Fi 5, и Wi-Fi 6 ради на две фреквенције (2,4 GHz и 5 GHz), али неки Wi-Fi 6 уређаји моћи ће да раде радити и на фреквенцији од 6 GHz, па су добили посебну ознаку, преноси портал Буг.

Ослобађањем новог високофреквенцијског опсега за Wi-Fi отвара се низ канала високих перформанси. Тако Wi-Fi 6е може да појача испоруку података, али у том фреквенцијском опсегу недостатак му је краћи домет -, нешто као краћи домет mmWave.

Упркос том краћем домету, стручњаци ослобађање фреквенцијског спектра 6 GHz за Wi-Fi називају највећим добитком Wi-Fi мреже од како је створен изворни 802.11б, прије више од 20 година.

Могућности преноса података у фреквенцијском опсегу од 6 GHz су несметано онлине играње захтевнијих видео-игара, гледање 8К видеа, одржавање видео-конференција, могућности примјене у телемедицини, као и у проширеној и виртуелној стварности.

У односу на Wi-Fi 6, Wi-Fi 6е има мању латенцију и боље подноси различите сметње.

Очекује се да ће чекање на опрему за Wi-Fi 6е на тржишту бити знатно краће него што је био случај са ранијим верзијама технологије, јер се ради само о прилагођавању новој фреквенцији.

Први Wi-Fi 6е рутери већ су у продаји, а ове године се очекује да стигну и на шире тржиште. Wi-Fi6е чипове већ праве Интел, Broadcom и Qualcomm.

Од паметних телефона, за сада Samsung Galaxy S21 Ultra има уграђени Wi-Fi 6е, а очекује се како ће ове године Wi-Fi 6е подржавати и премиум верзије других произвођача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана