Нова опасност по дјецу: Родитељи упозорени на опасну игрицу

ГС
Нова опасност по дјецу: Родитељи упозорени на опасну игрицу

Ако имате дјецу, вјероватно сте чули за игру која се зове Роблокс. Роблокс, који је намењен деци од осме године па навише, има већ 30 милиона активних корисника. Ова онлајн игра је тренутно једна од најпопуларнијих и омогућава дјеци да стварају и комуницирају у виртуелном свијету.

Према комесару за е-безбједност, Роблокс има два начина ћаскања – за дјецу млађу од 13 година и за тинејџере старије од 13 година. Али огроман успјех игре изазвао је жестоку дебату о томе колико је заправо прилагођена дјеци. 

Једна мајка је проговорила охрабрујући друге родитеље да избришу Роблокс дјеци након што је видјела да је аватар од једне дјевојчице био “насилно групно силован” у игрици. Амбер Петерсен је описала искуство своје кћерке која је играла поменуту игрицу. У инциденту се наводно видјело да су аватара из игрице напала двојица мушкарца, а касније и жена. Након инцидента, она је упозорила родитеље да избришу игру са мобилних уређаја своје дјеце.

Шта је Роблокс?

• Роблокс је огромна игра за више играча.

• То је највећа платформа за онлајн игре коју генерише корисник.

• Речено је да садржи више од 15 милиона игара које су креирали корисници.

• То је један од најчешће коришћених сајтова за игрице од стране дјеце и тинејџера.

• Омогућава играчима да креирају сопствене мини-игре и виртуелне свијетове.

• Играчи дизајнирају сопствене аватаре и могу да разговарају са другим људима док играју.

Игру, која је доступна на уређајима као што су телефони, таблети и рачунари, њени програмери описују као “најбоље мјесто за забављање са пријатељима”, и који кажу да се играње одвија у “породичном, импресивном, 3Д окружењу”. Кажу да предузимају “велике кораке” како би осигурали да комуникација између играча и понашање у игри буде “прикладно”. Доступан је и водич за родитеље који детаљно описује родитељски надзор и како га примијенити. Али пошто је објава Петерсен постала вирална појавило се много других шокантних детаља о игри.

The Sun је извијестио да Јутјуб садржи много експлицитних сексуалних видео записа направљених коришћењем Роблокс-а. Речено је да видео снимци приказују слике гениталија и сексуалних чинова - од којих су неки групне природе. У Британији, неки родитељи тврде да су неки ликови из игрице били страшни да су дјеца од њих имала ноћне море.

Једна забринута мајка, која је тражила да не буде именована, рекла је: “Неке од најгорих ствари су различите игре које имају различите ликове као што је Чаки, лик из хорор филма. Моје дијете има ноћне море због ликова у игрици – сања кловнове и Чакија. Дозвољавам му да игра друге игре на Роблокс-у јер постоји стотине игара. Неке не садрже убиства и хорор карактере. Мислим да треба да се погледа рејтинг игре. Неке игрице заиста нису прикладне да се дјеца играју као Чаки или кловн. Они имају проблема да изађу из игре, а ви не знате с ким разговарају. Имате дјецу која псују и користе увредљив језик. Они постају зависни од игре и желе да је играју све вријеме.”

У јануару, Велс Онлајн је извијестио да су родитељи упозорени на друге опасности повезане са Роблокс-ом. У то вријеме је постојала забринутост због тога што се дјеци обраћају странци на мрежи и добијају неприкладне поруке са ликовима који раде “ствари за одрасле” у виртуелном свијету. Полиција Дифед-Повис саопштила је да није уочено повећање извјештаја о било каквим инцидентима у вези са онлајн игром Роблок, али је јединица за дигиталну комуникацију и сајбер криминал издала опште упозорење родитељима да дјеца користе онлајн игре са садржајима за ћаскање уживо.

Детектив Констабле Гарет Јордан је рекао да у свакој интерактивној игри, увијек постоји опасност да нови људи могу да се придруже у било ком тренутку и да се претварају да су неко ко нису.

- Родитељи треба да буду стално на опрезу шта њихова дјеца раде и треба да одвоје вријеме да разумијеју игре које њихова дјеца играју. Родитељ не би пустио своје дијете да иде само у парк у раном узрасту, а да га претходно не прати и не постави нека правила о томе да не разговара са странцима или како да безбједно пређе пут. Исто размишљање би требало да важи када дјетету дозволите да игра онлајн игрицу – казао је детектив.

Опасност у Србији

Бивши припадник службе безбједности Владимир Савић је раније игрицу Роблокс окарактерисао као веома опасну и у Србији.

- Колико је интернет добар толико је опасан. Молим родитеље да провере деци телефоне и да провере апликацију Роблокс. Та апликација садржи велики број игрица. Тамо постоје много бруталне игре и играју се онлине путем. Имао сам случај са својом ћеркицом и ситуацију коју сам предупредио када јој је човек под лажним именом Лана, (а слика одраслог мушкарца), одмах послао број телефона. Преко мог телефона контактирао сам га питањем - шта радиш Лана?, одмах је деактивирао број - испричао је Владимир Савић, бивши припадник службе безбједности. Савић је упозорио све родитеље да на вријеме провјеравају телефоне своје дјеце управо ради могућих нежељених ситуација.

Такође, на овој игрици се неки садржаји плаћају тако да се упозоравају родитељи да обрате пажњу и на то.

- Роблокс је исти као и многе друге онлајн игре – може бити заразна и скупа. Опасности – да, има их ако пустите своју децу да се играју и платили сте за једну ствар, осим ако их не гледате све вријеме, они могу да купе било шта у игри и врло брзо испразне вашу кредитну картицу или банковни рачун. У једној игри коју играм има људи који никада не троше новац и играју само викендом, али постоје други за које знам да су потрошили преко 40.000 евра и још играју и троше - рекао је корисник игре Брајан Ирвинг.

Педофили вребају дјецу

Поред тога, страни медији су објављивали да педофили вребају дјецу на овој апликацији. Како је пренио Велс Онлајн педофил је намамио 150 дјеце да се укључе у сексуалне активности користећи онлајн игрицу Роблокс.

Дипломирани правник Овејн Томас, који је радио као помоћни правник, платио је једној десетогодишњој жртви 400 Роблокс-а (валута у игри) да изврши сексуални чин док га је посматрао на веб камери. Тужилац Метју Коб је указао на “велики обим” кривичних дјела у којима је било 150 дјеце, укључујући 60 млађих од 13 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана