Највећи хард диск на свијету: Монструозних 20TB капацитета VIDEO

Г.С.
Највећи хард диск на свијету: Монструозних 20TB капацитета VIDEO

Није важно за шта користите рачунар, односно да ли сте мање или више захтијеван корисник - никада није на одмет имати који гигабајт "у резерви". Неки проблеме недостатка простора за складиштење ријешавају тако што стално бришу непотребне датотеке, неки користе "cloud" или спољни хард диск, али компанија Seagate има ново ријешење.

Наиме, припрема се хард диск који би требало да буде представљен у децембру. Овај уређај је још раније најављиван (чак и прошле године се о њему говорило), али чини се да ће сада коначно да угледа свjетлост дана.

Ово ће бити први хард диск који користи посебну технологију за складиштење података - HAMR (heat-assited magnetic racording), а имаће капацитет од невероватних 20 TB.

Како ради HAMR технологија?

Привремено се загреју материјали од којих су дискови направљени, па су тако више подложни магнетном механизму. Тако је записивање података још лакше, односно више података може да стане на диск, што резултира и већим капацитетом.

Поред овог хард диска, постоје гласине да ће се у исто вријеме појавити и неки сруги, са још већим капацитетима.

Не знамо никакве посебне детаље, али од процурелих података можемо да наслутимо како ће ови хард дискови да троше мање од 12W струје, као и то да ће вјероватно да записују и читају податке брзином која је већа од 261 MB/s, преноси Tech Radar.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана