Како да се заштитите на Виберу

ГС
Како да се заштитите на Виберу

Вибер није толико распрострањен као WhatsApp,, али ипак има немали број корисница и корисника у Хрватској.

Доносимо преглед најважнијих препорука и савјета како остати сигуран при кориштењу ове популарне апликације.

1) Упознајте се с подешавањима приватности

У менију с подешавањима на располагању је више опција којима можете управљати разним аспектима заштите ваше приватности.

Куцните редом More, Settings па Privacy и прегледајте редом шта се нуди. На примјер, можете искључити приказ своје фотографије и статуса Seen, одредити хоће ли ваш датум рођења бити видљив другима и тко вас може додати у групе, активирати опцију Hidden Chats

Појединим опцијама и алатима позабавићемо се више нешто касније.

2) Закључајте екран на Виберу за десктоп

Користите ли Вибер на кућном рачунару мудро је поставити аутоматско закључавање тог заслона, нарочито ако нисте једина особа која се служи тим рачунаром.

Отворите  More, па Set а Viber-screen Lock.

3) Подешвања статуса Online и Read

Уколико не желите дати до знања другима када сте онлине и када сте прочитали њихову поруку, то такође можете намјестити у подешавањима.

Куцните More, па редом Settings, Privacy  и искључите склопку уз Online и/или Seen.

4) Сакријте разговоре

Има разговора који су врло приватне природе. Како би их додатно заштитили, покените опцију Hidden Chats  како би их закључали PIN-ом и тако учинили доступним само вама.

Додирните More, па Settings, Privacy и затим Hidden Chats.

5) Укључите поруке које нестају

У разговорима један-на-један у Виберу можете активирати опције Disappearing Messages,, помоћу које можете намјестити да се одређене поруке саме униште након 10 секунди, једног минута, једног сата или једног дана.

6) Укључите алат за провјеру спама

Криминалци и други злонамјерни људи могу пробати вас преварити тако што ће вам с непознатог броја послати повезнице, бројеве телефона или адресе е-поште које вам могу нашкодити.

Вибер има уграђен алат за провјеру спама који можете укључити док користите Вибер за десктоп. Скенираће сумњиве поруке и обавијестити вас јесу ли сигурне или нису.

У Виберу за десктоп кликните More, Settings па Privacy and Security.

На уређају с оперативним системом Андроид одаберите Settings, па  Privacy и потом Auto spam check.

Нажалост, овај алат још није доступан за уређаје с оперативним суставом iOS.

7) Опрезно с непознатим пошиљаоцима

Као и за друге сличне друштвене мреже, и за Вибер вриједи како требате бити изузетно опрезни кад вам пристигне нешто што нисте тражили од неког кога не познајете.

Не кликајте одмах, дакле, на све што вам стигне, без обзира колико занимљиво и привлачно дјеловало. Криминалци рачунају на то да нећете моћи одољети искушењу, али ви немојте насјести.

Немојте журити нити кад је ријеч о порукама пристиглим од познатих вам особа. Наиме, никад не можете знати је ли неко преотео њихов кориснички рачун и сад га злоупотребљава како би се докопао туђих података и драгоцјености.

8) Пазите шта дијелите

У правилу треба избјегавати слање било каквих потенцијално осјетљивих података путем Вибера.

То, рецимо, могу бити лозинке, бројеви дебитних и кредитних картица и томе слично.

Иако Вибер нуди енкрипцију од пошиљаоца до приматеља постоји прегршт начина како се неко може домоћи тих података и гадно вам загорчати живот. Стога је најбоље не пружити им прилику за то, преноси Тпортал.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана