Један пуњач за све уређаје: Ријешење које мијења ствари из коријена

Г.С.
Један пуњач за све уређаје: Ријешење које мијења ствари из коријена

Научници у Русији развили су нови концепт универзалног бежичног пуњења неколико уређаја. Ријеч је о концепту паметног стола који се у будућности може користити за пуњење електричних аутомобила.

“У почетку је ово била идеја концепта паметног стола. Размишљали смо да све буде на једној фреквенцији, али смо затим схватили да постоје различити стандарди и почели смо да проучавамо употребу метаматеријала за формирање више фреквенција”, рекла је Полина Капитанова, један од учесница пројекта.

Велики технолошки гиганти такође раде на бежичним системима који могу истовремено да пуне више уређаја. Али за разлику од њих, научници руског ИТМО су примијенили ново ријешење: употреба метаматеријала у саставу предајника система.

“Главна новина је што смо предложили да се користи метаматеријални резонатор, а не само једноставна спирална завојница, коју користе многи стандардни системи као предајник”, истиче Капитанова, која је уједно и један од аутора рада недавно објављеног у “Applied Physics Letters”.

Нови концепт има бројне предности, рецимо, метаматеријални резонатор пружа неколико фреквенција одједном са расподелом магнетног поља, на којима се може преносити енергија.

Произвођач није битан

То омогућава да се пуни неколико уређаја одједном, као што је мобилни телефон, таблет, паметни сат, слушалице. Уз то, уређаји могу бити различитих произвођача. Предложени концепт се може користити у медицини и за пуњење електричних возила. Научници истичу да је дизајн прилично једноставан и састоји се од паралелних металних проводника који су повезани кондензатором и који су, између осталог, јефтини.

Тренутно је развој у фази концепта, али за наредну годину је планиран прототип. За сада, у питању је паметни сто димензија 1м са 80 цм, да би се покрила површина радног стола или стандардног стола у ресторану.

Научници такође размишљају о пуњачу у виду тепиха који је сличан простирци за јогу, а раде на томе и да нови уређај омогући преношење више енергије и пуњење већег броја геџета, и да све то буде безбједно.

Према ријечима Полине Капитанове, научници су такође успијели да пронађу “елегантно ријешење” за сузбијање електричног поља што ће осигурати висок ниво безбједности током употребе универзалног пуњача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана