Јапанци рекордери у брзини интернета: Могу да скину 80.000 филмова у секунди

Г.С.
Јапанци рекордери у брзини интернета: Могу да скину 80.000 филмова у секунди

Јапански инжењери су креирали интернет којим су оборили рекорд у брзини “скидања” садржаја са мреже.

Свјетски рекорд, када је у питању брзина интернета, припада Јапанцима, а инжењери ове земље су креирали интернет чија брзина омогућава скидање 80.000 филмова за само једну секунду.

Нови рекорд брзине интернета износи 319 терабита у секунди (Tb/s), а ова брзина се мjери на основу количине података која може да се пренесе између два уређаја у једној секунди.

Постигнута брзина је дупло већа од претходне рекордне брзине, а око 7,6 милиона пута је већа од просјечне брзине оног интернета који људи користе код куће (око 42 мегабита у секунди).

Како би се остварила оваква брзина, истраживачи са Јапанског Националног института за информационе и комуникационе технологије развили су експериментално оптичко влакно са четири језгра.

Своје влакно су комбиновали са ласером који је користио импулсе на различитим таласним дужинама и техникама појачавања сигнала, што је омогућило пренос података на удаљености већој од 2.800 километара и то поменутом брзином од 319 Tb/s.

С обзиром на то да су скупи ласер и појачала који су се користили за обарање рекорда, не очекујте кућни интернет од 300 Тb/s у скорије вријеме, али зато можемо да добијемо оптичка влакна која су коришћена.

Научници вјерују да можда неће представљати проблем да се влакна из експеримента интегришу у инфраструктуру која већ постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана