Инстаграм и Фејсбук почињу да уклањају постове који нуде таблете за абортус

ГС
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН – Фејсбук и Инстаграм су одмах почели да уклањају објаве које нуде таблете за абортус женама које можда неће моћи да им приступе након одлуке Врховног суда у САД-у, којом је укинута уставна заштита за процедуру.

Овакви постови на друштвеним мрежама наводно су имали за циљ да помогну женама које живе у државама у којима су раније постојећи закони о забрани абортуса изненада ступили на снагу у петак. Тада је виши суд одбацио Рое против Вејда, своју одлуку из 1973. којом је приступ абортусу проглашен уставним правом.

Мемови и ажурирања статуса који објашњавају како жене могу легално да добију таблете за абортус поштом експлодирале су на друштвеним платформама. Неки су чак понудили да пошаљу рецепте женама које живе у државама које сада забрањују процедуру.

Скоро одмах, Фејсбук и Инстаграм су почели да уклањају неке од ових постова, баш када су милиони широм САД тражили јасноћу око приступа абортусу. Општа помињања таблета за абортус, као и постови у којима се помињу специфичне верзије као што су мифепристон и мисопростол, изненада су се појавиле у петак ујутро на Твитер, Фејсбук, Редит и ТВ преносе, према анализи медијске обавештајне фирме Зигнал Лабс.

До недјеље, Зигнал је избројао више од 250.000 таквих помињања, преноси Б92.

АП је у петак добио снимак екрана једне објаве на Инстаграму жене која је понудила да купи или прослиједи пилуле за абортус путем поште, неколико минута након што је суд донио одлуку да поништи уставно право на абортус.

„Пошаљите ми поруку ако желите да наручите таблете за абортус, али желите да се шаљу на моју адресу умјесто на вашу“, стоји у објави на Инстаграму.

Инстаграм га је уклонио за неколико тренутака. Vice Media је у понедјељак први пут извјестио да Мета, родитељ и Фејсбук и Инстаграма, уклања постове о таблетама за абортус.

У понедељак је новинар АП-а тестирао како ће компанија одговорити на сличну објаву на Фејсбуку, написавши: "Ако ми пошаљете своју адресу, послаћу вам таблете за абортус."

Налог на Фејсбуку је одмах добио статус „упозорење“ за објаву, за коју је Фејсбук рекао да крши њене стандарде о „оружју, животињама и другој регулисаној роби“.

Ипак, када је извјештач АП-а објавио исти пост, али је замијенио ријечи „пилуле за абортус“ са „пиштољем“, пост је остао нетакнут. Пост са истом тачном понудом за слање "траве" је такође остављен и није сматран кршењем.

Марихуана је незаконита по савезном закону и незаконито је слати је поштом.

Пилуле за абортус, међутим, могу се легално набавити путем поште након онлајн консултација љекара који су прошли сертификацију и обуку.

У мејлу, портпарол компаније Мета указао је на политику компаније која забрањује продају одређених артикала, укључујући оружје, алкохол, дроге и фармацеутске производе. Компанија није објаснила очигледне разлике у спровођењу те политике.

Портпарол Мета Енди Стоун потврдио је у твиту у понедељак да компанија неће дозволити појединцима да поклањају или продају фармацеутске производе на својој платформи, али ће дозволити садржај који дијели информације о томе како да приступе пилулама. Стоун је признао неке проблеме са примјеном те политике на својим платформама, које укључују Фејсбук и Инстаграм.

„Открили смо неке случајеве нетачне примјене и исправљамо их“, рекао је Стоун у твиту.

Државни тужилац Мерик Гарланд рекао је у петак да државе не би требало да забране мифепристон, лијек који се користи за изазивање абортуса.

„Државе не смију да забране мифепристон на основу неслагања са стручним мишљењем ФДА о његовој безбједности и ефикасности“, рекао је Гарланд у саопштењу од петка.

Али неки републиканци су већ покушали да спријече своје становнике да добију таблете за абортус путем поште, а неке државе попут Западне Вирџиније и Тенесија забрањују пружаоцима услуга да преписују лијекове путем телемедицинских консултација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана