Хуавеј и Сјаоми блокирали Алибабин претраживач

Срна
Хуавеј и Сјаоми блокирали Алибабин претраживач

ЊУЈОРК - Интернет претраживач кинеског гиганта за е-трговину, Алибабе, уклоњен је из неколико онлајн продавница апликација у Кини, пренио је Фајненшел Тајмс позивајући се на кинеске медије.

Продавнице андроид апликација, укључујући оне којима управљају Хуавеј и Сјаоми, блокирале су преузимања или уклониле Алибабин “УЦ претраживач”, према ријечима неких власника мобилних телефона Хуавеј и Сјаоми који су разговарали са редакцијом ЦНБЦ-а.

Међутим, један власник Самсунг телефона у Кини рекао је да у продавници апликација овог јужнокорејског произвођача смартфона и даље види Алибабин претраживач, наводи америчка тв мрежа и додаје да је “УЦ браузер” такође доступан у Епловој продавници апликација.

ЦНБЦ наводи да се ово дешава након што је Алибабин претраживач критикован у једној тв емисији кинеске државне телевизија ЧТВ због обмањујућих медицинских огласа на мрежи.

У емисији су изнете оптужбе да тај претраживач омогућава приватним медицинских установама да лицитирају с имена најпознатијих кинеских болница у претрази кључних ријечи, и тако потенцијално усмјеравају пацијенте да посјете интернет странице приватних умјесто државних болница.

Портпарол Алибабиног тима за “УЦ претраживач” рекао је за ЦНБЦ да је компанија “дала озбиљан значај проблемима изнијетим у емисији и брзо предузела низ мјера како би провјерила и исправила недостаке”, те да је одмах уклонила “огласе с нелегитимним садржајима”.

У прилогу ЦНБЦ-а се подсјећа да се Алибаба налази под пооштреним надзором кинеских регулатора од прошле јесени, након што је њен оснивач Џек Ма у октобру критиковао финансијску регулативу земље.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана