Хакери могу да искористе звук куцања на тастатури за крађу лозинки

ГС
Хакери могу да искористе звук куцања на тастатури за крађу лозинки

Звукови притисака на тастере могу се искористити за откривање осјетљивих корисничких података.

На пример, такви звукови могу открити оно што корисници уписују у поље за лозинку.

Овакав напад може да заобиђе мјере безбједности на уређајима који користе тастатуре као примарни систем за унос података.

Раније су истраживачи успевали да дешифрују акустику тастатуре само у контролисаним окружењима, али су сада научници са Универзитета Аугуста успели да прочитају звукове у реалистичном окружењу. Они су током својих експеримената користили прикупљену амбијенталну буку, и у таквим условима успели су да постигну тачност од 43%.

У експериментима је учестовало 20 људи којима је било дозвољено да користе било коју тастатуру или образац куцања. У исто време, било је дозвољено да се мијешају звукови из околине. Истраживачи су користили и уређаје за снимање ниског квалитета.

Да би извршили успјешан напад, нападачи би морали да прикупе узорак података о звуковима притисака на тастере како би обучили статистички модел. Они би могли извести напад када модел може да повеже звуке притиска на тастере са одређеним словима.

Добијање звукова куцања може се обавити преко скривеног микрофона, малвера на уређају, додатка претраживача и других средстава која би теоретски могла да искористе уграђени микрофон уређаја без знања корисника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана