Google покушава да натјера Apple да прихвати РЦС стандард за поруке

ГС
Google покушава да натјера Apple да прихвати РЦС стандард за поруке

Гоогле покреће нову јавну кампању у којој ће компанију Аппле покушати да натјера да прихвати РЦС, вишеплатформски протокол за поруке који је требало да наслиједи СМС и ММС.

Технолошки див је покренуо нову страницу "Get the message" (схвати поруку) на којој можемо пронаћи препознатљиву тираду аргумената зашто би Apple требало да подржи РЦС стандард, док као циљ наводе флуидније дописивање између а и Андроида. Наравно, ту је и незаобилазни "GetTheMessage hashtag како би обожаваоци поруку могли да дијеле и по друштвеним мрежама, објашњава Верге.

Проблем који Google ставља у фокус већини људи је видљив у облику зелених и плавих балончића у Апплеовој апликацији иМессаге. Док иПхоне своју услугу користи за комуникацију међу иПхонеима (иМессаге долази са реакцијама, групним разговорима, енкрипцијом и слањем фотографија високог квалитета), за комуницирање с Андроидом користи старе технологије СМС и ММС.

Како би ријешио проблем, Google је почео да шаље прилично јасне сигнале Apple еу, с нагласком на увођење подршке за РЦС који и сам има велик број сличних функција као иМесаге, само што ради на Андроиду. Компанија је на ИО конференцији исто нагласила да се нада да ће "сваки мобилни оперативни систем" подржавати РЦС.

Произвођач iPhonea, с друге стране, не настоји да сакрије користољубље у читавој ситуацији, поготово ако у обзир узмемо чувену драму о плавим и зеленим балончићима. еу такође не иде у прилог то што има документовану историју напуштања сопствених апликација за дописивање, што је донекле поправио 2019. преузимањем иницијативе и склапањем уговора с великим компанијама попут Самсунга који је, подсјетимо, у најновијим верзијама својих Галакси С22 уређаја Googleов протокол узео као главни стандард за комуникацију.

Иза ове кампање се, наравно, налази и ов интерес за додатном зарадом. Компанија од недавно има већинску контролу над центрима података који служе за РЦС, што значи да би са привлачењем великог броја Apple-ових корисника у РЦС повећао профит на дата центрима. Такође је потребно нагласити да је овакав начин подстицања промјене само још један покушај конкурисања Аpple-еу, којем актуелно стање ствари заправо одговара.

Да ли ће нова јавна кампања компаније Google коначно подстаћи Apple да испоручи РЦС на iPhonea? С обзиром на то да постоји гомила разлога зашто Апплеу то никако не одговара, рекли бисмо да су шансе изузетно мале.

Аpplе-ово прихватање РЦС-а у овом тренутку је једнако вјероватно као колективно пребацивање америчких корисника са iMessagea на ЊхатсАпп или Сигнал који, подскетимо, у Европи већ годинама служе као мост за комуникацију између Apple-еа и Андроида, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана