Фејсбук пријети уклањањем вијести са платформе

ГС
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- Амерички технолошки гигант "Мета" запријетио је да ће уклонити све садржаје са вијестима са своје платформе "Фејсбук" уколико у Конгресу САД буде усвојен нацрт закона на основу којег ће медијске организације лакше водити колективне договоре са дигиталним компанијама.

Закон о конкурентности и очувања новинарства олакшао би преговоре за новинске куће са гигантима попут "Мете" и "Алфабета".

Амерички политичари разматрају усвајање тог закона како би помогли медијској индустрији. Нацрт би помогао медијима да колективно преговарају са гигантима о условима према којим се њихов садржај дистрибуира на интернету.

Компаније које се баве производњом вијести тврде да "Мета" остварује огромну зараду путем прихода од реклама из чланака који се "појављују на `Фејсбуку`".

Међутим, из "Мете" тврде да нови нацрт закона на непоштен начин занемарује било какву вриједност коју пружа "Фејсбук" путем промета и претрплате.

Портпарол "Мете" Енди Стоун је на "Твитеру" објавио да постоји могућност да ће компанија бити приморана да размотри уклањање вијести са платформе у случају усвајања спорног нацрта закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана