Да ли знате која се игра сматра најстаријом на свијету?

ГС
Foto: Илустрација

Иако постоје противречни извјештаји, сматра се да је прва игра настала 1958. године, док је први познати лик у играма представљен 1980. године.

Вриједност тржишта видео игара за ову годину требало би да износи нешто мање од 200 милијарди долара, а неке прогнозе до 2026. кажу да ће вриједност порасти на чак 320 милијарди долара.

Игре су, то је одавно познато, огроман бизнис, а како одавно више нису ограничене само на рачунаре и конзоле, већ и на мобилне уређаје, у њима могу да уживају милијарде људи тако да је потенцијал невјероватан.

Али, док је будућност на овом тржишту свакако свијетла, поставља се питање – како је и кад све то почело, односно ко је и када представио прву видео игру. На то питање су одговор покушали да дају новинари на порталу USA Today. У тексту о првој видео игри у историји наглашавају да постоје нека противрјечна мишљења у вези са игром којом је покренуто ово тржиште и да, иако постоји могућност да би титулу прве игре могле понијети и неке рудиментарне и мање познате игре, према Америчком друштву за физику ту игру је креирао физичар Вилијам Хигинботам.

Он је још у октобру 1958. године креирао игру "Tennis for Two", која је била инспирација за изузетно популарни "Понг" из седамдесетих. Хигинботам није био дизајнер, него физичар који је радио на пројектима у вези са атомским наоружањем и занимљиво је да никада није патентирао своју игру, већ је први патент за игру пријавила компанија Sanders Associates 1964. године.

Иако није прва направљена игра, Атаријев Понг је прва игра која је привукла велики број корисника и имала је велики утицај на популаризацију видео игара. Оригинална верзија Понга представљена је 1972. године, док је три године касније Атари представио верзију за играње од куће, названу Хоме Понг.

Као прву компанију, која се бавила дизајном и развојем видео игара, УСА Тодаy поменуо је Магнавокс, која је направила и прву гејминг конзолу названу Одyссеy. У односу на данашње напредне системе она је, наравно била рудиментарна, али бар у теорији ипак је можемо сматрати претходником PlayStationa, Xboxa i Nintenda. Знатно већу важност за ово тржиште имала је конзола Атари 2600 представљена 1977. године – имала је џојстик за управљање играма те кертриџе за игре, а омогућавала је играње игара у боји.

Што се првог познатог и препознатљивог лика у видео играма тиче, иако је данас (Супер) Марио вјероватно најпознатији, он ипак није први. Марио је представљен 1981. године, али годину дана раније "родио" се Pac-Man. Лик из истоимене једноставне игре сигурно је знатно познатији онима у четрдесетим и педесетим годинама који су одрасли на рачунарима попут C64, на којима је управо Pac-Man био једна од најпопуларнијих игара, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана